latinica  ћирилица
29/03/2020 |  07:51 ⇒ 07:52 | Autor: RTRS

Tramp: Nema potrebe za karantinom u Njujorku

Američki predsjednik Donald Tramp je ipak odustao od ideje da zbog pandemije virusa korona u cijeloj saveznoj državi Njujork uvede karantin, nakon što je on naišao na velike kritike javnosti.

- Karantin neće biti potreban - poručio je Tramp putem Tvitera.

Broj preminulih od virusa korona u SAD-u raste velikom brzinom. Sada je potvrđeno već više od 2.100 smrtnih slučajeva, što je više nego dvostruko od broja preminulih prije samo dva dana.

Ranije u subotu Tramp je najavio mogućnost uvođenja karantina za Njujork, Nju DŽerzi i Konektikat, ali kritičari su tu ideju odmah proglasili nemogućom jer bi uzrokovala haos u regiji koja je ekonomski motor SAD-a i u kojoj živi 10 odsto stanovnika cijele zemlje, koji sa 12 odsto učestvuju u ukupnom bruto domaćem proizvodu.

- Kada biste počeli da stvarate zidove među regijama u cijeloj zemlji to bi bilo kontraproduktivno, potpuno neamerički - rekao je guverner Njujorka Endru Kuomo za Si-En-En.

Tramp je zbog toga ublažio retoriku i najavio da će od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zatražiti da se izda "snažno uputstvo za putovanja" koje bi trebalo da provode guverneri spomenutih država.

Neke su savezne države već započele sa zaštitnim mjerama kada su u pitanju putnici koji dolaze iz Njujorka, koji je najveće žarište zaraze u SAD-u.

Tako su Florida i Rod Ajlend izdali naređenja da putnici koji dođu iz Njujorka moraju u samoizolaciju ako žele da ostanu, dok Pensilvanija i Zapadna Virdžinija traže od pridošlica iz Njujorka  da pristanu na dobrovoljni karantin.

Izvor: Hina