latinica  ћирилица
29/03/2020 |  08:24 ⇒ 08:56 | Autor: sputniknews.com

U Srbiju stiglo 10 tona pomoći iz Emirata, uskoro još važnija donacija (VIDEO)

Avion sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv virusa korona, koju su kao prvi dio pomoći poslali Ujedinjeni Arapski Emirati, sletio je u Beograd oko tri sata poslije ponoći.
Pomoć (foto: Andrija Vukelić) -
Pomoć (foto: Andrija Vukelić)

U prvom dijelu donacije UAE nalazi se 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odijela, ‪500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera – ukupno 10 tona pomoći, objavio je RTS.

U drugom dijelu donacije, Ujedinjeni Arapski Emirati poslaće Srbiji respiratore.

Avion su na aerodromu dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said El Daherija, drugi srpski zvaničnici i diplomata iz UAE.

Vulin se zahvalio šeiku Bin Zajedu i građanima UAE u svoje i u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Malo je zemalja na svijetu koje nisu zatražile pomoć od UAE, a još je manje zemalja koje su dobile ovako veliku, ovako potrebnu, velikodušnu pomoć kao što je dobila Srbija - istakao je Vulin.

Pomoć je, kako kaže, došla u pravom času i čini ono što je potrebno u ovom trenutku – maske, odijela, kaljače.

Prijatelji se poznaju u teškim vremenima, ističe Vulin i podsjeća da se pristiglom pomoći "opredmetio dogovor predsejdnika Vučića i šeika Muhameda Bin Zajeda i pokazalo da Srbija nije sama".

Avion je stigao po instrukcijama šeika Halife bin Zajeda el Nahjana, predsjednika UAE, a pod nadzorom šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana, prijestolonasljednika Abu Dabija. 

U saopštenju ambasade UAE navodi se da su UAE preduzeli niz međunarodnih humanitarnih akcija kako bi pomogli svijetu u borbi sa ovim opakim virusom, a Republika Srbija je, kao jedna od prijateljskih zemalja, ističe se, u UAE i ovog puta imala prioritet. 

- UAE će nastaviti svoju uspješnu bilateralnu saradnju sa Republikom Srbijom, a posebna pažnja i pomoć bratskoj zemlji i njenom narodu biće pružena u svakom, pa i ovom izuzetno teškom trenutku za sve - navodi se u saopštenju ambasade UAE u Srbiji.