latinica  ћирилица
29/03/2020 |  11:14 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Banjaluka: Mjere ostaju na snazi do 14. aprila (VIDEO)

Sve mjere koje su preduzete u Banjaluci zbog situacije s virusom korona ostaju na snazi do 14. aprila, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, nakon sjednice gradskog Štaba za venredne situacije.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

On je pozvao građane da sve mjere shvate ozbiljno, da se ne okupljaju i da poštuju naredbe u cilju sprečavanja prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka.

Radojičić je naveo da je u Banjaluci registrovano 135 zaraženih, a da se više od 2.500 ulica nalazi u izolaciji ili pod nadzorom.

- Imamo kontatntan rast broja zaraženih koji je još uvijek pod kontrolom, a u gradu funkcioniše i više karantina. Situacija je u fazi uspona iako je spriječeno eksplozivno širenje - naveo je on.

Radojičić je istakao da je Štab na današnjoj sjednici usvojio niz ekonomskih mjera podrške poslovnim subjektima, pogođenih epidemiološkom krizom.

- Kako bi se zadržala radna mjesta, Grad Banjaluka nastaviće sve planirane javne radove i investicije, u okvirnoj vrijednosti od 39 miliona KM. Grad će, preko gradskog Garantnog fonda, snositi puni trošak kamata za sve poslovne subjekte i preduzetnike, pogođene krizom, na primjer ako neki frizer ili drugi preduzetnik, koji sada ne može da radi, po okončanju krize mora da podigne kredit u banci da bi ponovo pokrenuo rad ili izmirio obaveze na ime plata i ostalog, Grad će mu platiti svu kamatu na taj kredit - rekao je on i dodao da će za ove svrhe biti izdvojeno 500.000 KM.

Procjenjuje se da će na ovaj način moći da se pokriju krediti do 10 miliona KM, a u narednim danima tražiće se način da se taj iznos dodatno uveća.

Radojičić je naveo da će više od milion KM biti usmjereno u subvencije poljoprivredi, sa ciljem podsticanja obrađivanja što većih površina.

Takođe, dodao je, Grad se odriče zakupnine na ime bašti ugostiteljskih objekata, poslovnih prostora u svom vlasništvu i uvodi niz povlastica za uslužne sektore, pogođene krizom koje se odnose na mart, april i maj.

-Naknade od članstva u upravnim odborima i sličnim tijelima preusmjeravaju se u republički fond, namjenjen saniranju posljedica krize. Privatnim zakupcima preporučeno da se odreknu zakupnina poslovnim sektorima, koji ne mogu da rade u aktuelnim okolnostima - naveo je gradonačelnik Banjaluke.

Radojičić je rekao da će od sutra u Banjaluci biti omogućena besplatna dostava lijekova  licima starijim od 65 godina, kojima je već obezbijeđena besplatna dostava namirnica.

On je naveo i da je Štab donio odluku o odgađanju svih dešavanja vezanih za obilježavanje Dana Grada, kao i manifestaciju "Proljeće u Banjaluci".