latinica  ћирилица
29/03/2020 |  16:59 | Autor: SRNA

Italijanski državljani u "Mehaničkim konstrukcijama" stavljeni u izolaciju

Tri državljanina Italije, koja su zaposlena u preduzeću "Mehaničke konstrukcije" u Kotor Varošu, nisu bila na evidenciji za izolaciju, te su upućeni na testiranje i izrečena im je mjera kućne izolacije i dalji zdravstveni nadzor, konstatovano je na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situcije.
Kotor Varoš -Štab - Foto: SRNA
Kotor Varoš -ŠtabFoto: SRNA

Kod jednog lica zaposlenog u ovom preduzeću utvrđeno je prisustvo virusa korona, a uzeti su uzorci još 22 ljudi koji su imali najbliži kontakt sa tim licem.

Uzroke za analizu uzeo je epidemiološki tim Instituta za javno zdravlje Republike Srpske zajedno sa kolegama iz kotovaroškog Doma zdravlja. Uzimanje uzoraka uslijedilo je nakon što je to naložio šef Republičkog tima za vanredne situacije Radovan Višković.

Prisustvo italijanskih državljana u "Mehaničkim konstrukcijama" utvrdili su pripadnici Policijske stanice Kotor Varoš nakon jučerašnje sjednice opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Time su potvrđenja saznanja opštinskog Štaba o prisustvu lica iz inostranstva, čija imena nisu bila na spisku zaposlenih radnika koji je dostavila uprava "Mehaničkih konstrukcija".

Rješenja o kućnoj izolaciji izdata su svim licima sa područja opštine Kotor Varoš koja su u vezi sa prvim klasterom u ovoj lokalnoj zajednici, odnosno sa preduzećem "Mehaničke konstrukcije".

U ovom preduzeću rade i lica iz drugih lokalnih zajednica, među kojima ima i onih iz Federacije BiH. O tim licima, koja su radila u preduzeću "Mehaničke konstrukcije", obavještava se resorno ministarstvo Zeničko-dobojskog kantona, jer su napustila Kotor Varoš i vratila se svojim kućama.

Značajan broj zaposlenih radnika u preduzeću "Mehaničke konstrukcije" je pokazao odgovornost i sami su se prijavili u Dom zdravlja, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Doma zdravlja "Sveti Pantelejmon" Vladimir Bibić pohvalio je angažman radnika Inistituta za javno zdravlje.

U Kotor Varošu je 336 lica u kućnoj izolaciji. Iz izolacije je danas izašlo 18 osoba, a od početka epidemija ukupno njih 88.

Načelnik opštine Zdenko Sakan danas je u telefonskom razgovoru informisao predsjednika Vlade Radovana Viškovića o sprovođenju mjera Republičkog štaba za vanredne situacije i o snabdjevenosti životnim namirnicama.