latinica  ћирилица
29/03/2020 |  17:27 | Autor: SRNA

Cicović: Transport pacijenata funkcioniše nesmetano

Zdravstvena zaštita između Srbije i Republike Srpske i transport pacijenata funkcionišu nesmetano, izjavio je Srni šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.
Mlađen Cicović - Foto: RTRS
Mlađen CicovićFoto: RTRS

Ccicović je istakao da pacijenti iz Srpske normalno i bez problema idu na liječenje u Srbiju, a oni koji završavaju liječenje vraćaju se kući i u ovim uslovima.

Predstavništvo je, kaže Cicović, posredovalo i organizovalo dobijanje dozvole za transport i prevoz osam pacijenata od 22. do 28. marta.

Od tog broja, šest je iz Zdravstvenih ustanova iz Srbije, koji su ili izliječen ili im je bio određen nastavak bolničkog liječenja u domicilnim zdravstvenim ustanovama.

Oni su prevezeni u Republiku Srpsku, a dva su iz zdrastvenih ustanova iz Republike Srpske prevezena u zdrastvene ustanove u Srbiju na dalje liječenje.

Cicović je dodao da su svi specijalni prevozi pacijenata obavljeni pod strogo određenim uslovima i ograničenjima propisanim za ovakve slučajeve, što znači da vozači i pratioci nisu izlazili iz vozila pred zdravstvenim ustanovama, niti su se u toku prevoza zaustavljali i napuštali vozilo na teritoriji Srbije.

- Važno je naglasiti da su svi prevozi obavljeni pod strogo određenim uslovima i ograničenjima i da se ni u jednom slučaju nije radilo o zaraženom licu, niti su pacijenti, pratioci i vozači mogli proizvesti bilo kakvu opasnost po zdravlje građana u Srbiji - istakao je Cicović.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, osim redovnih aktivnosti u ovakvim uslovima, obavlja i poslove vezane za zdrastvenu zaštitu građana Republike Srpske.

To podarzumijeva, pojasnio je Cicović, obezbjeđenje dozvola za transport pacijenata koji moraju da iz Republike Srpske idu u zdrastvene ustanove u Srbiji na liječenje ili se iz zdravstvenih ustanova Srbije nakon liječenja vraćaju u Republiku Srpsku.

U oba slučaja, dodao je, moraju da pređu granicu koja je s obje strane podrazumijeva primjene posebnih zaštitnih mjera.

Cicović je napomenuo da procedura za dobijanje specijalne dozvole za ulazak i tranzit kroz Srbiju podrazumijeva da se zdravstvena ustanova ili resorno ministarstvo iz Republike Srpske obrati svom Predstavništvu u Srbiji da posredovanjem kod tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova dobije dozvolu za ulazak na teritoriju Srbije.

To se sve radi u skladu sa Odlukom o proglašenju bolesti Kovid-19 izazvane SARS-KoV-2 zaraznom bolešću i Odlukom o obrazovanju Komisije za davanje dozvole za ulazak na teritoriju Srbije u režimu zaštitnih mjera od bolesti Kovid-19.