latinica  ћирилица
29/03/2020 |  21:55 | Autor: SRNA

London: Život se vraća u normalu možda za šest mjeseci

U Britaniji bi moglo da prođe šest mjeseci prije nego se život vrati u normalu, rekla je zamjenik glavnog vladinog zvaničnika za pitanje zdravstva DŽeni Harijes.
London (Foto: sheepskin.co.uk) -
London (Foto: sheepskin.co.uk)

Harijes je u obraćanju novinarima izjavila da to ne znači da će zemlja biti u potpunoj blokadi šest mjeseci.

- Britanija mora da bude odgovorna u svojim postupcima i mora postepeno da smanjuje mjere socijalnog distanciranja - rekla je Harijes.

Harijes je istakla da će Vlada prvi put preispitati mjere blokade, ali da se ne može odmah i naglo vratiti na uobičajen način života.

Prema njenim riječima, važno je postepeno ublažavati restrikcije i prilagođavati neke mjere socijalnog distanciranja, prenosi Bi-Bi-Si.

- Nakon tri sedmice uslijediće analiza, dva ili tri mjeseca da vidimo da li smo stvarno nešto postigli, a tek nakon šest mjeseci sve bi možda bilo gotovo u idealnim uslovima. U međuvremenu, tu ima puno nesigurnosti, ali vidjećemo kako će se situacija odvijati - rekla je Harijesova.

Ona je dodala da je sasvim moguće da cijela situacija potraje i duže.

Od posljedica infekcije virusom korona u Britaniji je do sada umrlo 1.228 ljudi. Harijesova je upozorila da se predviđa pogoršanje situacije u narednih sedam ili 15 dana.