latinica  ћирилица
30/03/2020 |  09:55 ⇒ 16:02 | Autor: RTRS

U Srpskoj jedan novi slučaj; Ukupno 201 zaražen (VIDEO)

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa testirano je 186 osoba i potvrđen je jedan novi slučaj virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

On je naveo da je u pitanju muškarac starije životne dobi iz Bijeljine.

Time je ukupan broj zaraženih u Srpskoj porastao na 201.

- Ukupno imamo i 11 oporavljenih osoba - istakao je on.

Naveo je da se pod zdravstvenim nadzorom trenutno nalazi 15.100 lica.

- Ukupno 4.669 osoba je izašlo iz zdravstvenog nadzora - izjavio je Šeranić.

U bolnicama u Srpskoj se trenutno nalazi 71 osoba, 70 ih je u Banjaluci, a jedna u Doboju.

Šeranić je dodao da su četiri osobe na respiratoru, a 33 sa srednje teškom kliničkom slikom.

- Sve četiri osobe imaju druga udružena oboljenja. U izolaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske na analizu i potvrdu čeka 20 osoba. Na lokaciji Pulmologije u Banjaluci imamo 13 osoba sa lakšim simptomima - naveo je Šeranić.

U karantinima na graničnim prelazima, dodao je on, testirano je 301 lice za koja je epidemiološki potvrđeno da dolaze iz žarišta pojave virusa korona u Evropi, a sva su bila negativna.

- Testiranju su podvrgnute 253 osobe u Gradišci, 42 u Brodu i šest u Šamcu. Nakon mjesec dana konstantnog praćenja rada karantina na granici na teritoriji Republike Srpske, uvidjeli smo da su sve osobe negativne i sada prelazimo na sljedeći aspekt, a to je da ćemo sve osobe nakon pregleda i utvrđivanja da li imaju simptome biti odmah upućivane u karantine u lokalnim zajednicama - rekao je Šeranić.

On je pojasnio da to znači da više neće biti rađeni nalazi na granici, nego će obavljati trijažne preglede i utvrditi da li je neko obolio ili ne, a potom ih upućivati u karantine u lokalne zajednice.

- Poslije isteka karantinskog perioda od 14 dana biće urađeni kontrolni nalazi prije nego što budu došli u lokalne zajednice. Lokalne zajednice su prošlog ponedjeljka dobile zaduženja da moraju da formiraju karantine gdje će smještati ove pacijente i jasna uputstva na koji način će se ophoditi - rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, u karantinu u Gradišci se nalazi 136 osoba, u Šamcu 19, a u Brodu 68.