latinica  ћирилица
30/03/2020 |  10:59 | Autor: sputniknews.com

Ruska Vlada odobrila pooštrene kazne zbog kršenja karantina

Vlada Rusije odobrila je amandmane o pooštravanju odgovornosti zbog kršenja karantina, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin.
Mihail Mišustin (Foto: Sputnik/Ilья Pitalev) -
Mihail Mišustin (Foto: Sputnik/Ilья Pitalev)

- Naš glavni zadatak trenutno je rad na smanjenju širenja virusa korona - istakao je Mišustin na sastanku sa potpredsjednicima Vlade.

Prema tekstu amandmana koji se odnose na Kodeks o administrativnim prekršajima, kazna za nepoštovanje karantinskih mjera, ako je usljed toga umrla druga osoba iznosi od 150-300 hiljada rubalja, a za službenike od 300-500 hiljada rubalja.

Za građane, čiji postupci u vrijeme karantina predstavljaju opasnost za druge osobe, kazna je od 15-40 hiljada rubalja.

Maksimalna kazna od milion rubalja predviđena je za pravna lica, čiji su postupci doveli do bilo čije smrti.

Mišustin je takođe apelovao na vlasti ruskih regiona da obrate pažnju na restriktivne mjere, kao što su režim samoizolacije nezavisno od uzrasta, uvedene u Moskvi i Podmoskovlju zbog svjetske pandemije Kovid-19 i razmotre mogućnost uvođenja sličnih i u tim regionima.

Premijer Rusije je još prokomentarisao početak neradne nedjelje u Rusiji zbog virusa korona.

- Danas je, u skladu s odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina, počela neradna nedjelja. Radimo sve kako bi ljudi koji su u samoizolaciji mogli da je koliko je to moguće komforno provedu u svojim domovima, a da, istovremeno, onemogućimo one s manjkom odgovornosti da šire ovaj opasni virus i tako zaraze druge - istakao je Mišustin.

Podsjetimo, Putin je 25. marta donio odluku o uvođenju neradne nedjelje u Rusiji od 30. marta do 5. aprila, u cilju smanjenja širenja infekcije Kovid-19.

Pored toga, nakon što je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin saopštio da će od danas u glavnom gradu Rusije na snazi biti režim sveopšte samoizolacije, građani će izlaziti iz svojih domova samo ako baš moraju i uz propusnice, a najavljeno je da bi to mogli da budu kju-ar kodovi.

Prema posljednjim podacima, u Rusiji je ukupan broj oboljelih dostigao 1.534 lica, a preminulo je 64.