latinica  ћирилица
30/03/2020 |  11:13 ⇒ 12:27 | Autor: SRNA

Episkop Milutin doprinio očuvanju nacije i vjere

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da je blaženopočivši episkop valjevski Milutin iskreno i predano služeći Gospodu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ i vjerujućem narodu dao istinski doprinos očuvanju nacije, vjere i tradicije, po čemu će ostati upamćen u narodu i svima koji su ga poštovali.
Zastave Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastave Republike SrpskeFoto: RTRS

Cvijanovićeva je povodom smrti Njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog Milutina uputila telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu SPC, Eparhiji valjevskoj, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

- Sa tugom sam primila vijest o smrti Njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog Milutina. U ime građana Republike Srpske i u svoje, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća - navodi se u telegramu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, kao i Eparhiji valjevskoj povodom smrti Njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog Milutina, čiji će doprinos u gradnji i obnovi hramova i njegovanju duhovnosti ostati kao vrijedna zaostavština vjerujućem narodu.
Višković je istakao da je sa tugom i žaljenjem primio vijest o smrti episkopa Milutina, koji je vjerno i usrdno služio Gospodu, Eparhiji i svim vjernicima.

- U ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća - naveo je Višković u telegramu saučešća.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog Milutina.

Vijest o smrti vladike Milutina, kao i informacija da se nalazio na bolničkom liječenju od virusa korona, sve nas je zatekla i ražalostila. Ovo je samo još jedna potvrda da svi zajedno moramo ozbiljno i odgovorno da shvatimo situaciju u kojoj se nalazimo i još jednom, kao i bezbroj puta u srpskoj istoriji, zajedničkim snagama da se izborimo sa pandemijom koja je napala i nas i cijeli svijet", naveo je Čubrilović u telegramu.

Njegovo preosveštenstvo episkop valjevski Milutin /71/ preminuo je u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović" u Beogradu gdje se nalazio na liječenju od virusa korona.