latinica  ћирилица
30/03/2020 |  12:50 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Vanredno stanje ne ugrožava vitalni nacionali interes

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović izjavila je danas Srni da proglašenjem vanrednog stanja nije ugrožen vitalni nacionalni interes nijednog od konstitutivnih naroda u Srpskoj, pa ni Bošnjačkog.
Nada Tešanović - Foto: RTRS
Nada TešanovićFoto: RTRS

- Priča Bošnjaka o ugrožavanju vitalnog nacionalnog interesa je klasično politikantstvo. Kako može biti ugrožen vitalni nacionalni interes u vremenu kada se svi borimo protiv virusa korona? - upitala je Tešanovićeva.

Ona je podsjetila da su Bošnjaci nezadovoljni jer Narodna skupština nije usvojila zaključke koji su predložili.

Tešanovićeva kaže da se može očekivati da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda u subotu, 4. aprila, podnese zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, odnosno sedam dana od usvajanja odluke u Narodnoj skupštini o proglašenju vanrednog stanja u Srpskoj.

- Oni imaju rok od sedam dana da urade ovo, nakon čega slijede predviđene aktivnosti Vijeća naroda. Međutim, problem je hoćemo li u Vijeću naroda imati kvorum zbog sadašnje situacije. Sve ćemo konkretnije znati u subotu, 4. aprila, kada bi trebalo da se sastane Predsjedništvo Vijeća naroda - rekla je Tešanovićeva.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske najavio je da će pokrenuti proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o proglašenju vanrednog stanja u Srpskoj.