latinica  ћирилица
30/03/2020 |  13:22 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Posljedice potpisivanja sporazumnog raskida ugovora o radu

Inspektorat Republike Srpske, povodom informacija da poslodavci radnicima nude potpisivanje sporazumnog raskida ugovora o radu zbog obustave rada i otežanog poslovanja, skreću pažnju radnicima šta bi to za njih značilo i apeluje da poslodavci u razgovoru sa zaposlenima pokušaju usaglasiti rješenje o načinu radnog angažovanja i isplati plata, te da posljednja mjera bude otkaz ugovora i odjava djelatnosti.
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net) -
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net)

Iz Inspektorata navode da kod sporazumnog raskida ugovora o radu nema otkaznog roka, jer u ovom slučaju nije riječ o otkazu.

- U skladu sa odredbama Zakona o radu u ovim slučajevima radnik nema ni pravo na otpremninu. Јako je važno da radnici ukoliko zaključe sporazumni raskid ugovora o radu znaju da u skladu sa važećim propisima neće moći ostvariti naknadu za nezaposlene osobe, niti zdravstveno osiguranje i penzijsko i invalidsko osiguranje - napominju iz Inspektorata.

U saopštenju se navodi da je sporazumni raskid ugovora o radu dvostrani pravni akt između radnika i poslodavca u kojem se definišu uslovi prestanka ugovora o radu na osnovu međusobne saglasnosti, kao i da ovaj sporazum mora biti u pisanoj formi i potpisan i od radnika i od poslodavca, jer jedino tako proizvodi pravno dejstvo.

- Sporazum mora da ima određene stavke bez kojih ne bi bio važeći, a to su jasno navođenje strana u sporazumu, radnika i poslodavca, datum potpisivanja sporazuma i prestanka radnog odnosa, te prava i obaveze radnika i poslodavca do prestanka i nakon prestanka radnog odnosa. Sporazum proizvodi pravno dejstvo od dana ovjere potpisa radnika na sporazumu od nadležnog organa lokalne samouprave. Nastupanjem tog datuma prestaju sva prava i obaveze iz radnog odnosa, te je poslodavac obavezan da radnika odjavi sa obaveznih doprinosa - pojašnjava se u saopštenju.

Iz Inspektorata pojašnjavaju da je Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti propisano da nezaposleno lice kojem je u smislu propisa o radu prestao radni odnos bez njegovog zahtjeva, saglasnosti ili krivice, a koje je provelo najmanje osam mjeseci neprekidno u osiguranju od nezaposlenosti u posljednjih 12 mjeseci, ili 12 mjeseci sa prekidima u osiguranju od nezaposlenosti u posljednjih 18 mjeseci, ima pravo na novčanu naknadu, zdravstveno osiguranje i penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Zaključivanjem sporazumnog raskida ugovora o radu radnik svjesno i nedvosmisleno doprinosi prestanku radnog odnosa, jer je za to bila potrebna i volja radnika što se dokazuje njegovim potpisom, te se smatra da je radnik saglasan sa raskidom ugovora - ističu iz Inspektorata.

Iz Inspektorata dodaju da inspekcija rada ne može dati radnicima instrukciju da li da potpisuju ili ne potpisuju sporazumne raskide ugovora o radu, jer je to izraz volje samog radnika.

- Ali, želimo da im ukažemo na pravne posljedice takvog sporazuma. Nakon potpisivanja takvog sporazuma, radnik može samo u sudskom postupku da pokuša osporavati vlastiti potpis - ističu iz Inspektorata.

U saopštenju se naglašava da su u Inspektoratu svjesni da će aktuelna situacija u vezi sa korona virusom ostaviti niz posljedica na privredu i ekonomiju, ali da je Vlada Republike Srpske utvrdila niz mjera s ciljem pomoći privrednim subjektima radi prevazilaženja poteškoća u poslovanju.