latinica  ћирилица
30/03/2020 |  14:21 | Autor: SRNA

Traži se način za održavanje sjednice, treba pomoći privredi

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je Srni da su članovi Kolegijuma ovog doma u stalnom kontaktu i da pokušavaju naći način da organizuju održavanje sjednice parlamenta, ali da još nisu našli rješenje.

- Nas troje smo u stalnom kontaktu i razmatramo mogućnost za održavanje sjednice i koje mjere treba preduzeti povodom novonastale situacije. Nismo došli do konačnih rješenja jer je teško sazvati sjednicu, nije jednostavno napraviti onlajn sjednicu Predstavničkog doma - rekao je Radmanović.

Radmanović je istakao da Kolegijum može da se konsultuje i održi onlajn sjednicu, ali za održavanje sjednice Predstavničkog doma to nije jednostavno.

Osvrćući se na prijedlog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića, koji je danas u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u po hitnom postupku kojim se omogućava donošenje privremene odluke kojom se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomjera sa 10. u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu, Radmanović je rekao da je riječ o ličnom Zvizdićevom prijedlogu.

- To je njegov lični prijedlog koji je danas došao i o kojem ćemo tek da razgovaramo. Smatram da se mora donijeti niz mjera koje će biti olakšica za privredu koja će tek ući u teško stanje poslije svega ovoga, ali ćemo vidjeti da li je to ono što predlaže Zvizdić - istakao je Radmanović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić uputio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u u parlamentarnu proceduru, po hitnom postupku.

Zvizdić je naveo da se ovim zakonskim prijedlogom omogućava donošenje privremene odluke kojom se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomjera sa 10. u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu, saopšteno je iz parlamenta BiH.

- Ovakva odluka može važiti za period do 90 dana, a Savjet ministara može da je produži za još 90 dana - naveo je Zvizdić.

Zvizdić smatra da bi usvajanjem ove dopune Zakona o PDV-u bila ispunjena jedna od ključnih mjera koju od početka epidemije virusa korona od Savjeta ministara traži realni sektor i poslovna zajednica, a značajno bi pomogla u saniranju ekonomskih problema i zastoja privrednih djelatnosti.