latinica  ћирилица
30/03/2020 |  14:56 ⇒ 15:27 | Autor: SRNA

Djeci pružiti dodatnu ljubav i pažnju (FOTO)

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske objavilo je preporuke o tome kako pomoći djeci da prebrode stres tokom epidemije virusa korona, u kojima se ukazuje da im je potrebna ljubav i pažnja odraslih tokom teških vremena.

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici resornog ministarstva navodi se da djeca mogu reagovati na stres na razne načine - da budu zabrinuta, povučena, ljuta ili uznemirena.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske se odraslim sugeriše da djeci pruže podršku, da ih saslušaju dok govore o njihovim brigama i pruže im dodatnu ljubav i pažnju.

- Djeci je potrebna ljubav i pažnja odraslih tokom teških vremena. Posvetite i dodatno vrijeme i pažnju. Ne zaboravite da ih saslušate, ljubazno govorite s njima i ohrabrite ih. Ako je moguće, stvorite prilike da se dijete igra i opusti - navode iz Ministarstva.

Preporučuje se i održavanje bliskosti djece roditeljima i porodici, kao i da se izbjegava njihovo odvajanje od najmilijih.

- Ako dođe do takvog odvajanja /na primjer, hospitalizacija/, osigurajte im redovan kontakt /telefonom/ i ohrabrujte ih - ističu iz Ministarstva.

Djeci je potrebno predočiti činjenice o tome šta se dogodilo, objasniti im šta se sada događa i dati jasne informacije o tome kako mogu umanjiti rizik od zaraze riječima koje razumiju zavisno od uzrasta.

- U to spada informisanje na prikladan način o tome šta se može dogoditi. Na primjer da član porodice može da se osjeća loše, pa možda treba da ode u bolnicu na neko vrijeme kako bi mu ljekari pomogli - navodi se na Fejsbuk stranici resornog ministarstva.