latinica  ћирилица
30/03/2020 |  15:28 | Autor: SRNA

Dom naroda FBiH: Parlament mora pomoći u borbi s virusom korona

Delegati HDZ BiH-HNS u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i njihove kolege poslanici u Predstavničkom domu smatraju da nema nikakvog razloga da Parlament FBiH ne zasjeda u uslovima krize nastale zbog epidemije virusa korona, saopšteno je iz ovog Kluba delegata.
Dom naroda Parlamenta FBiH - Foto: SRNA
Dom naroda Parlamenta FBiHFoto: SRNA

- Naša je ljudska, moralna, a na kraju i ustavna obaveza raditi svoj posao i u kriznim uslovima, jednako kao što ga rade i mnogi drugi. Uz obavezno poštivanje mjera zaštite, smatramo da je moguće održati zasjedanja oba doma, te donijeti neophodne izmjene i dopune Poslovnika o radu koje su već spremne, a koje bi nam omogućile on-lajn zasjedanja - poručili su iz Kluba delegata HDZ BiH-HNS u Parlamentu FBiH.

Oni su odbacili svaku mogućnost suspendovanja ustavnih nadležnosti zakonodavnoj vlasti od pojedinih funkcionera izvršne vlasti, te naglasili kako teret krize nastale zbog epidemije virusa korona trebaju preuzeti svi, te svojim radom i angažovanjem dati doprinos pronalasku najefikasnijih mjera oporavka.

- Zbog epidemije virusa korona koji je paralizovao cijeli svijet, svi moramo preuzeti svoj dio odgovornosti, predstavnici vlasti svakako najveći. Svjesni smo da uporedo s mjerama zaštite zdravlja ljudi, aktivno treba raditi na mjerama opstanka i spasavanja privrede -  poručili su iz Kluba delegata HDZ-HNS.

Delegati HDZ-a BiH-HNS u Parlamentu FBiH su poručili da će s tim u vezi biti neophodno mijenjati postojeća i donositi nova zakonska rješenja kojima će se odgovorati na izazove pred kojima se našao ovaj parlament, napominjući da nije vrijeme političkih prepucavanje već odgovornosti prema poslu koji obavljaju, uz puno poštovanje zakona i ustava.

U saopštenju se napominje da birači i građani koji pune budžet FBiH od poslanika i delegata očekuju da rade i dodatno se angažuju na donošenju zakona koji će pomoći u izlasku iz krize.

Ranije danas i iz Kluba poslanika HDZ BiH-HNS Predstavničkog doma Parlamenta FBiH saopšteno je da insistiraju na radu tog doma i održavanju vanredne sjednice koja je zakazana za sutra u Sarajevu.