latinica  ћирилица
30/03/2020 |  16:04 ⇒ 31/03/2020 | 08:36 | Autor: RTRS

Mjere produžene do 13. aprila

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Republički štab za vanredne situacije odlučio da sve mjere ostanu na snazi do 13. aprila, uz određene korekcije.

Te korekcije odnose se na kretanje lica starijih od 65 godina, pčelare i rad određenih trgovačkih objekata.

- Nismo htjeli da idemo sa dužim rokovima, želimo da pratimo situaciju i u skladu sa tim donosimo odluke - istakao je Višković, koji je i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je rekao da je nakon sjednice Štaba održana i sjednica Vlade na kojoj je donesena odluka o korigovanju odredbe o ograničavanju cijena, te donesena odredba kojom se ograničava marža. Cilj je kontrola cijena osnovnih životnih namirnica i lijekova. 

- Odlučeno je da će marže na osnovne životne namirnice biti postavljene na nivou od 5. marta, te da će biti proširen broj proizvoda - istakao je premijer Srpske i dodao da će se na taj način izbjeći priča da su nabavne cijene u međuvremenu porasle.

Višković je rekao da će iz budžeta Srpske biti isplaćeno 16,5 miliona KM za poreze i doprinose oko 40.000 radnika u oblastima koje su najteže pogođene krizom u vezi sa virusom korona, a da njihovi poslodavci treba da obezbijede neto plate.

Višković je naveo da je iz budžeta Republike Srpske, od početka krize izazvane pojavom virusa korona, izdvojeno 30 miliona KM za zdravstveni sistem.

Višković je naglasio da će Srpska uputiti 50 tona brašna pomoći za četiri opštine u FBiH u kojima su Srbi većinski narod. Dodao je da će ista podrška biti upućena i malim, rubnim opštinama u Srpskoj, gdje postoji problem nabavke ove osnovne životne namirnice.

Višković je najavio da će zatražiti od premijera Federacije BiH da se ispoštuje dogovor u vezi sa sanitarnom inspekcijom na granicama, s obzirom da na pojedinim graničnim prelazima u FBiH sanitarni inspektori ne izdaju potrebna rješenja o izolaciji, već samo usmeno saopštavaju ljudima da se jave u lokalne domove zdravlja.