latinica  ћирилица
30/03/2020 |  16:16 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Gradiška: Sve naredbe važe do 13. aprila

Štab za vanredne situacije Gradiška produžio je do 13. aprila važenje svih mjera koje je do sada donio s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, te odlučio da se za eventualno zbrinjavanje zaraženih pacijenata Domu zdravlja i Bolnici Gradiška ustupe fiskulturna sala Područne škole "Mladen Stojanović" i društveni dom u Vrbaškoj, rekao je gradonačelnik Zoran Adžić.
Karantin, Gradiška (foto: Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency) -
Karantin, Gradiška (foto: Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency)

Adžić je naveo da su zadužene nadležne službe da ove objekte pripremaju i postavljaju krevete.

- Donijeli smo odluku da preventivno uradimo dezinfekciju na cijelom području Gradiška - dodao je Adžić i zamolio građane i privrednike da poštuju mjere, preporuke i naredbe, kako bi se na ovom području izbjegla epidemija širih razmjera.

On je istakao da su otkazane sve planirane aktivnosti povodom Dana grada - 24. aprila, izuzev polaganja vijenaca na spomen-obilježja žrtvama Drugog svjetskog i odbrambeno-otadžbinskog rata, uz primjenu svih preporuka i mjera za održavanje takvih događaja.

Adžić je još jednom zahvalio svim zdravstvenim radnicima Doma zdravlja i Bolnice Gradiška, koji su izloženi velikim naporima i rizicima.

On je naglasio da Policijska uprava Gradiška strogo kontroliše poštivanje zabrane kretanja, navodeći da je 12 lica prekršilo policijski čas, a da je zbog nepoštovanja mjera kućne izolacije u karantin kod starog carinskog terminala smješteno šest lica.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Slađana Tepavac navela je da se broj zaraženih virusom korona u Gradišci od juče nije mijenjao, da ih je 10, te da je epidemiološka situacija i dalje pod kontrolom.

Ona je istakla da se i dalje radi epidemiološko istraživanje, da je veliki broj kontakata zaraženih lica već prikupljen i da je danas za testiranje na virus korona poslato više od 70 briseva.

- Јedan broj briseva poslat je i juče i svi su bili negativni. Očekujemo povećan broj zaraženih, ali ne treba paničiti, nego slušati preporuke i ponašati se odgovorno - dodala je Tepavčeva.

Prema njenim riječima, 499 lica je u kućnoj izolaciji, a iz izolacije je izašlo 290 osoba.

Ona je navela da su tri oboljela od virusa korona smještena na Odjeljenju za plućne bolesti Bolnice Gradiška, a da se prostorije za bazičnu rehabilitaciju u Domu zdravlja koriste za smještaj lica za koja se sumnja da su zaražena, a još nisu testirana.

- Počećemo danas sa opremanjem društvenog doma u Vrbaškoj, gdje bi nakon popune kapaciteta u bolnici trebali biti smješteni zaraženi pacijenti kojima treba liječenje, dok će u fiskulturnoj sali škole "Mladen Stojanović" biti smješteni pozitivni na virus korona koji nemaju simptome - pojasnila je Tepavac.