latinica  ћирилица
30/03/2020 |  17:26 ⇒ 22:31 | Autor: SRNA

Brčko: Vlada pripremila urgentne mjere za podršku privredi

Vlada Brčko distrikta pripremila je na današnjoj vanrednoj sjednici urgentne mjere za podršku privredi u uslovima onemogućenog rada za vrijeme epidemije virusa korona, saopšteno je iz Vlade distrikta.
Vlada Brčko distrikta - Foto: RTRS
Vlada Brčko distriktaFoto: RTRS

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić istakao je da jedna od predloženih mjera Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, predviđa da se za sve zaposlene u djelatnostima kojima je naredbama Kriznog štaba zabranjen rad, isplati minimalna plata zajedno sa svim doprinosima i porezima.

Prava na isplatu ove subvencije ne bi imali pravna lica i preduzetnici koji su otpustili radnike.

O ovoj mjeri članovi vlade bi trebalo da se izjasne u nastavku sjednice koja je zakazana za sutra ujutro, do kada će biti sagledani i ostali prijedlozi, navedeno je u saopštenju Vlade Brčko distrikta.

Kao moguće mjere o kojima treba da se izjasni Vlada, Skupština distrikta je na vanrednoj sjednici održanoj prošle sedmice, predložila i povećanje subvencija za dijelove kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima, kao i prolongiranje uplate poreza na dohodak, te prolongiranje ili oslobađanje plaćanja poreza na nekretnine.

Zbog zabrane rada više djelatnosti, kao jedne od mjera Kriznog štaba preduzete radi suzbijanja epidemije virusa korona, u Brčko distriktu direktno je ugroženo 5.700 radnih mjesta ili 31,8 ukupno zaposlenih radnika, procjena je vladinog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.