latinica  ћирилица
30/03/2020 |  17:46 ⇒ 22:31 | Autor: SRNA

Djeci s pažnjom saopštavati vijesti

Ombudsman za djecu Republike Srpske pozdravlja aktivnosti nadležnih resora i kriznih štabova u novonastaloj situaciji zbog epidemije virusa korona i ističe da je u vanrednoj situaciji djeci omogućeno pravo na obrazovanje, kao jedno od osnovnih prava djece zagarantovano UN Konvencijom o pravima djeteta.
Djeca - Foto: RTRS
DjecaFoto: RTRS

U saopštenju Ombudsmana za djecu navodi se da su Vlada Republike Srpske, sa resornim ministarstvom na čelu, Prosvjetno pedagoški zavod, javni RTV servis, škole, učitelji, nastavnici, profesori, mediji i roditelji uložili maksimalan napor da se nastava na daljinu organizuje i na taj način nastavi nastavni proces.

- U svakodnevnim kontaktima sa akterima procesa nastave, Ombudsman za djecu ima priliku da se uvjeri koliko je to važno i djeci i roditeljima i nastavnicima. Ombudsman za djecu pozdravlja izuzetno korisne informacije koje je UNICEF BiH objavio na svojoj internet stranici u kojima daje uputstva kako djeci predstaviti situaciju pandemije - navodi se u saopštenju.

Ombudsman za djecu ističe da su veoma važni svi tekstovi i informacije koji se nalaze na zvaničnim portalima svih nadležnih organa i službi kako na republičkom nivou, naročito Štaba za vanredne situacije, ali isto tako i na lokalnom nivou.

- Društvo psihologa Republike Srpske je, na poziv Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, u svrhu podrške građanima u prevazilaženju ove krize, formiralo stručni tim psihologa-psihoterapeuta koji će telefonskim putem pružiti pomoć svima koji imaju problema sa prevazilaženjem ove situacije. Otvorena je besplatna linija `plavog telefona` u terminu od 9 .00 do 17.00 časova za sve zainteresovane građane, a broj je 080 05 0305 - podsjeća Ombudsman za djecu Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da je Ombudsman za djecu veoma svjestan osjetljivosti kategorije djece i poziva sve da ulože dodatne zajedničke napore kojima će se prevazići novonastala situacija i omogućiti da njihovo fizičko, ali i mentalno zdravlje ostane netaknuto i da im se omogući normalan psiho-fizički razvoj.

- Vanredna situacija zahtijeva dodatnu odgovornost roditelja, ali i mogućnost da roditelji, sada kada provode mnogo više vremena sa djecom, to vrijeme s njima iskoriste na što kvalitetniji i kreativniji način - navodi se u saopštenju i poručuje da je neophodno poštovati sve mjere nadležnih organa i službi, slijediti samo zvanične informacije i slušati riječi stručnjaka.

U saopštenju se napominje da su sve mjere zaštite koje svi treba da poštuju uticale na promjene svakodnovnog života i navika svih, ali one nisu uticale samo na promjenu svakodnevnog života odraslih, nego se i dječiji svijet takođe izmijenio iz temelja jer su zatvoreni u kućama, bez redovnih odlazaka u vrtiće, školske klupe, druženja i igre sa vršnjacima, bez primjerenog socijalnog kontakta.

- Ne smijemo zaboraviti činjenicu da su djeca posebno osjetljiva kategorija, oni traže odgovore vezano za novonastalu situaciju, traže objašnjenja, osjećaju anksioznost i strah za budućnost. Iako to možda vidno ne ispoljavaju, djeca sigurno imaju strah od inFormacija kojima su izloženi, strah da se neko od njihovih starijih ukućana i rođaka ili oni sami ne zaraze novim virusom, a pojedina i ne razumiju šta se to dešava - navodi se u saopštenju.

Iz institucije Ombudsmana za djecu ističu da je zbog toga vrlo važno da nadležni u sistemu obrate posebnu pažnju na ovu osjetljivu kategoriju i razviju i upute poruke koje su orijentisane na djecu na njima razumljivom jeziku.

- Osim toga, važno je pružiti stručnu pomoć i podršku roditeljima kako razgovarati sa djecom o novonastaloj situaciji, kako provoditi slobodno vrijeme i kako ga kvalitetno organizovati - dodaje se u saopštenju.