X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
30/03/2020 |  19:36 ⇒ 19:43 | Izvor: SRNA

Linta: Dok se svijet bori sa virusom, ustaške snage šire mržnju prema Srbima

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta poručio je, povodom skrnavljenja Spomen-parka Dudik u Vukovaru, da je skandalozno, ali i očekivano da "ustaške snage, čak i za vrijeme divovske i natčovječanske borbe cijelog svijeta protiv virusa korona, nastavljaju da šire najbrutalniju mržnju i netrpeljivost prema Srbima i svemu što je srpsko".
Miodrag Linta - Foto: RTRS
Miodrag LintaFoto: RTRS

Linta, koji je predsjednik Saveza Srba iz regiona, naveo je da su kameni cvjetovi na tom memorijalu ispisani nizom srbomrzačkih poruka među kojima se ističe natpis "Ubij Srbina", zatim ustaškim znakovima i nacističkom "svastikom", čime je počinjen jedan u mnoštvu zločina iz mržnje u Hrvatskoj.

- Ustaške snage šalju jasnu poruku da je masovno i sistematsko ubijanje nevinih Srba u Dudiku bilo sasvim opravdano i da je genocidna Nezavisna Država Hrvatska bila prava država hrvatskog naroda, a ustaški monstrumi borci za hrvatsku slobodu - rekao je Linta, saopšteno je iz ovog saveza.

Prema njegovim riječima, jasno je da i ovog puta, kao i u hiljadama sličnih slučajeva, nadležni organi neće pronaći nalogodavce i počinioce ovog vandalskog i bezumnog čina niti će oni biti kažnjeni u skladu sa Krivičnim zakonom Hrvatske.

Na vukovarskom stratištu u Dudiku je od sredine 1941. do 1943. godine, prema zvaničnim podacima, ubijeno najmanje 450 Srba i pripadnika drugih naroda, a prema nezvaničnim procjenama, ubijeno ih je i do nekoliko hiljada.

Prve žrtve ubijene na ovom stratištu dovedene su iz mjesta Bobota, a žrtava je bilo od Zemuna, Sremske Mitrovice do Vinkovaca, pa čak i iz Novog Sada, Osijeka i Zagreba.

Dudik je najveće stratište iz vremena NDH u Vukovaru i jedno od najvećih u ovom dijelu današnje Hrvatske.