X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
30/03/2020 |  20:47 ⇒ 21:20 | Izvor: SRNA

Građani treba da se jave kancelarijama za strance prije isteka vize

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža izjavio je Srni da državljani Republike Srpske i BiH kojima ističe pravo na boravak u Njemačkoj, bezvizni boravak i ostale vrste boravka za čije produženje ne postoji pravni osnov, treba da se vrate u BiH prije isteka perioda dozvoljenog boravka.
Ambasada BiH u Berlinu (foto:phillip klochner) -
Ambasada BiH u Berlinu (foto:phillip klochner)

- Ukoliko u postojećim okolnostima ograničenja u međunarodnom saobraćaju svi pokušaji iznalaženja mogućnosti putovanja u BiH ostanu bez uspjeha, potrebno se obratiti nadležnoj imigracionoj kancelariji u mjestu boravka, prije isteka važećeg prava na boravak - rekao je Kaluža i dodao da su za regulisanje prava na boravak u Njemačkoj nadležne imigracione kancelarije saveznih pokrajina ove države.

On je dodao da državljani Republike Srpske i BiH koji u Njemačkoj borave po osnovu bezviznog režima, do 90 dana, nadležnoj imigracionoj kancelariji treba da dostave lične podatke /ime, prezime, djevojačko prezime, pol, datum i mjesto rođenja, državljanstvo, broj pasoša/, radi regulisanja daljeg prava na boravak.

- Sa ovom prijavom se pokreće postupak, što rezultira da se trenutni boravak smatra dopuštenim do donošenja odluke nadležne imigracione kancelarije. Zahtjev za regulisanje daljeg prava na boravak potrebno je u štampanoj ili drugoj formi imati uz pasoš, te ih predočiti u slučaju kontrole ili prilikom napuštanja Njemačke - istakao je Kaluža.

On je naglasio da državljani Republike Srpske i BiH koji u Njemačkoj borave po osnovu "D" vize ili dozvole boravka, takođe, treba da podnesu zahtjev za produženje prava na boravak nadležnoj imigracionoj kancelariji u mjestu boravka.

- Uz zahtjev je potrebno dostaviti lične podatke, navesti vrstu zahtjeva i broj predmeta ukoliko postoji. Do donošenja odluke nadležne imigracione kancelarije po zahtjevu, zadržava se pravo na boravak po osnovu prethodno izdate vize ili odobrenja boravka - rekao je Kaluža.

On je dodao da je zahtjev za produženje prava na boravak potrebno u štampanoj ili drugoj formi imati uz postojeću vizu/dozvolu boravka i pasoš, te ih predočiti u slučaju kontrole.

Kaluža je dodao da su, s obzirom na trenutne okolnosti izazvane pandemijom virusa korona, kapaciteti kancelarija ograničeni, te nadležni organi Njemačke upućuju na prethodno informisanje i ostvarivanje kontakta posredstvom internet stranice kancelarije, odnosno komunikaciju posredstvom imejla.

- U tom smislu, sve vrste tih zahtjeva nadležnim imigracionim kancelarijama mogu se podnijeti putem imejla - istakao je Kaluža.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja državljani Republike Srpske i BiH mogu se obratiti na dežurni broj telefona Ambasade BiH u Berlinu +49 178 6949937 ili imejla konzularno@botschaftbh.de, broj telefona Generalnog konzulata BiH u Minhenu +49899828064 ili imejla gco.minhen@mvp.gov.ba, broj telefona Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu +496990748640 ili imejla gco.frankfurt@mvp.gov.ba, te broj Generalnog konzulata BiH u Štutgartu +4971125383910 ili imejla gkstu@botschaftbh.de.