latinica  ћирилица
31/03/2020 |  09:58 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

U Srpskoj 25 novih slučajeva; Ukupno 226 zaraženih (VIDEO)

U Republici Srpskoj potvrđeno je 25 novih slučajeva virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Time je ukupan broj zaraženih u Srpskoj porastao na 226.

- U posljednja 24 časa testirano je 179 osoba. Od 25 novih, imamo 12 žena i 13 muškaraca. Iz Banjaluke je 20, iz Laktaša četiri, a jedno iz Šipova - rekao je on.

On je pojasnio da je devet žena srednje, a tri su starije životne dobi, dok je sedam muškaraca srednje, a šest starije životne dobi.

Šeranić je istakao da je 12 osoba hospitalizovano, dok će ostali biti smješteni u izolaciju karantinskog tipa.

Istakao je da se radi se porodičnim klasterima.

- Ali, imamo i neke pojedinačne slučajeve. Broj ukupno testiranih lica u Srpskoj je 1.649, a pozitivnih je 226. Imamo osam osoba na respiratoru - naglasio je Šeranić.

Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 13.515 osoba, a iz nadzora je izašlo 6.367.

- Na odjeljenju Univerzitetskog kliničkog centra  Republike Srpske u Banjaluci, gdje liječimo srednje teške pacijente, nalazi se 37 osoba. Osam osoba imamo na respiratoru, dok je na odjeljenju pulmologije 13 osoba sa lakšim simptomima. Na liječenju u Doboju je jedna osoba - naveo je Šeranić.

Prema njegovim riječima, testirana su i lica iz UKC-a koja su bila u kontaktu sa doktorom medicine i medicinskom sestrom za koje je ranije utvrđeno da su pozitivni, a svi nalazi tih kontakata su negativni.

Navodeći da u većini slučajeva kontrolišu kontakte pozitivnih lica, Šeranić je rekao da se javljaju i poneki slučajevi gdje nemaju tačno ustanovljene kontakte.

- To znači da je virus u cirkulaciji. Strategija direktnog izdvajanja pozitivnih lica iz zajednice i njihovog zdravstvenog nadzora tokom 14 dana boravka u izolaciji će imati dobre rezultate i tako ćemo spriječiti prenos virusa - kaže Šeranić.