latinica  ћирилица
31/03/2020 |  12:09 | Autor: SRNA

Kostajnica: Prijaviti lica koja izbjegavaju karantin

Štab za vanredne situacije opštine Kostajnica upoznat je o činjenici da je određeni broj lica ušao u BiH preko graničnih prelaza koja se ne nalaze na teritoriji Republike Srpske i na kojima se ne primjenjuju mjere obaveznog karantina, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.
Kostajnica - Foto: RTRS
KostajnicaFoto: RTRS

- Samim tim, ova lica izbjegavaju mjere karantina. Mi, za sada, nismo evidentirali takve osobe u opštini Kostajnica, ali pozivamo građane da prijave nadležnim službama lica koja su došla iz inostranstva, a ne nalaze se u karantinu - istakao je Pašić.

Pašić je rekao da je Štab na današnjem sastanku donio nekoliko zaključaka, među kojima je uspostavljanje dodatnog karantinskog prostora u objektu Osnovne škole "Petar Mećava" za osobe koje se upućuju iz karantina na graničnim prelazima.

U skladu sa zaključkom Štaba za vanredne situacije Republike Srpske o dozvoli kretanja licima starijim od 65 godina, opštinski Štab obavijestio je ova lica da im je dozvoljeno kretanje utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova radi kupovine osnovnih životnih namirnica, lijekova i obavljanja poslova u bankama.

- S tim u vezi, preporučuje se vlasnicima trgovačkih radnji, apoteka i odgovornim licima u bankama da u navedenom periodu, a s ciljem zaštite zdravlja lica sa navršenih 65 i više godina i sprečavanja širenja virusa korona, pružaju usluge isključivo tim licima. Preporučuje se i licima mlađim od 65 godina da ne obavljaju kupovinu u ovim terminima - rekao je Pašić.

On je naglasio da se u seoskim područjima, radi obavljanja poljoprivrednih poslova, dozvoljava kretanje licima starosti do 75 godina, uz obavezno poštovanje zaštitnih mjera i socijalnog rastojanja.

Prema njegovim riječima, licima koja posjeduju rješenje o registraciji pčelinjaka izdato od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dozvoljava se kretanje od mjesta stanovanja do pčelinjaka - utorkom i vikendom.

Pašić je rekao da u Kostajnici nema potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona.

- Tri lica su do sada testirana i kod svih je nalaz negativan. U kućnoj izolaciji i pod nadzorom se nalazi 43 lica, a za 37 nadzor je prestao - naveo je Pašić.

On je dodao da su volonteri juče obišli osam domaćinstava i dostavili potrebne namirnice i lijekove.