latinica  ћирилица
31/03/2020 |  12:12 | Autor: SRNA

Tatić: Važno sačuvati radna mjesta

Predsjednik Udruženja ugostitelja Republike Srpske Željko Tatić rekao je da će najavljena pomoć Vlade Srpske za oko 40.000 radnika u oblastima koje su najteže pogođene krizom usljed epidemije virusa korona mnogo značiti i u borbi za očuvanje tih radnih mjesta.
Bašte kafića - Foto: RTRS
Bašte kafićaFoto: RTRS

- Ukoliko je nekome zabranjen rad i nema prihoda savim je očekivano da ne može ispuniti obaveze prema radnicima. Biće dobro ukoliko država i u aprilu preuzme na sebe obaveze za poreze i doprinose, te za neto plate za zaposlene u realnom sektoru. Sektori ugostiteljstva i turizma su najviše pogođeni, te i poslodavci i zaposleni u ovim oblastima očekuju pomoć države - izjavio je Tatić Srni.

Navodeći da, uprkos apelu Vlade Srpske i drugih nadležnih institucija i zvaničnika, pojedini poslodavci otpuštaju radnike, Tatić kaže da ne vidi razlog za takve poteze ako će država namiriti neto plate, te poreze i doprinose.

On je napomenuo da je ovo i borba za očuvanje radnih mjesta i da je sada prilika da se pokaže društvena odgovornost.

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Radovan Višković rekao je da će iz budžeta Srpske biti isplaćeno 16,5 miliona KM za poreze i doprinose oko 40.000 radnika u oblastima koje su najteže pogođene krizom, a da njihovi poslodavci treba da obezbijede neto plate.

Višković, koji je i predsjednik Vlade Srpske, istakao je da su Vlada i Republički štab zauzeli stav da tom mjerom bude obuhvaćeno najugroženijih šest ili sedam oblasti kao što su ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj, druge uslužne djelatnosti, te preduzetnici.