latinica  ћирилица
31/03/2020 |  13:37 | Autor: SRNA

Tegeltija: U toku rad na inicijativi za održavanje onlajn ročišta

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH u toku je izrada inicijative o održavanju onlajn suđenja u predmetima u kojima je održavanje ročišta neodložno i nužno, potvrdio je za Srnu predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da se i pravosudne institucije u BiH moraju prilagođavati novonastalim uslovima u doba epidemije virusa korona.

- Visoki sudski i tužilački savjet bi ove sedmice trebalo da razmatra usvajanje inicijative za održavanje onlajn suđenja u određenim sudskim predmetima u kojima bi održavanje ročišta, sa neposrednim prisustvom stranaka, predstavljalo zdravstveni rizik po učesnike u postupku. Za realizaciju onlajn suđenja, osim tehničkih rješenja za koje VSTS već ima određene prijedloge, biće potrebne određene legislativne intervencije - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da će VSTS nadležnim organima preporučiti usvajanje određenih leks specijalis /lex specialis/ propisa, kojima bi tako nešto bilo normativno omogućeno za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti prouzrokovanih pojavom virusa korona u BiH.