latinica  ћирилица
31/03/2020 |  14:35 ⇒ 14:54 | Autor: SRNA

Kupci masovno dostavljaju podatke o potrošenoj struji

Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka zahvalila je kupcima električne energije na velikom odzivu na poziv za samostalno očitavanje potrošnje svojih mjernih mjesta za mart i dostavljanje podataka putem telefona i elektronske pošte.
Elektrokrajina Banja Luka - Foto: RTRS
Elektrokrajina Banja LukaFoto: RTRS

- Obavještavamo kupce da smo udvostručili broj operatera uslužnog centra koji su dostupni na pozive kupaca putem besplatne info-linije 0800 50 116 svaki dan od 7.00 do 19.00 časova. Uprkos tome, svjesni smo da zbog preopterećenja telefonske linije određeni broj kupaca nije mogao biti uslužen zbog čega im upućujemo izvinjenje - saopšteno je iz "Elektrokrajine".

Iz ovog preduzeća su zamolili kupce koji su u mogućnosti da podatke o stanju potrošnje, uz obavezno navođenje naplatnog broja mjernog mjesta, dostavljaju elektronskom poštom na adresu calcentar@elektrokrajina.com.

- Molimo kupce za razumijevanje situacije uzrokovane vanrednim okolnostima u kojima, prije svega, želimo sačuvati zdravlje naših kupaca i zaposlenih. "Elektrokrajina" je, poštujući odluke i preporuke Vlade i "Elektroprivrede Republike Srpske" u borbi protiv širenja virusa korona, usvojila mjere s ciljem smanjenja neposrednih kontakata sa kupcima električne energije - navedeno je u saopštenju.

"Elektrokrajina" je u okviru navedenih mjera pozvala kupce da do petka, 3. aprila, sami očitaju potrošnju i podatke o tome dostave putem besplatne info-linije ili elektronskom poštom.

Za mjerna mjesta za koja kupci ne dostave podatke biće primjenjivan mehanizam izračuna potrošnje na osnovu utrošene električne energije iz marta prošle godine.

Konačna količina isporučene električne energije biće utvrđena nakon sticanja uslova za pristup mjernom mjestu, a neslaganja će biti korigovana u narednom periodu da kupci ne bi bili oštećeni.