latinica  ћирилица
31/03/2020 |  15:53 | Autor: SRNA

"U sindikalno organizovanim preduzećima nije bilo otpuštanja, ni smanjenja plata"

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je situacija u Srpskoj teška, ali nije dramatična, te da u preduzećima u kojima je formiran sindikat u martu nije bilo otpuštanja radnika, niti smanjenja plata.
Ranka Mišić - Foto: RTRS
Ranka MišićFoto: RTRS

Ona je, nakon vanredne sjednice Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske zbog pojave virusa korona u Srpskoj, rekla da ima problema u preduzećima u kojima radnici nisu sindikalno organizovani, zbog čega poziva sve radnike u Srpskoj da se sindikalno organizuju.

- Na Zavodu za zapošljavanje našlo se 400 novih radnika kojima su, najčešće, istekli ugovori na određeno vrijeme - pojasnila je Mišićeva.

Prema njenim riječima, Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske zahtijeva od svih poslodavaca da se primijeni puna zaštita svih radnika koji u ovom trenutku rade i održavaju ekonomsku stabilnost Republike Srpske.

Ona je istakla da zdravstvenim radnicima koji su "na prvoj borbenoj liniji" ne smiju nedostajati zaštitna oprema i sredstva za rad.

- Ne smijemo zaboraviti ni na trgovce, prevoznike, policajce i komunalce. Radnici Srpske pokazuju da su oni najvažniji - poručila je Mišićeva.

Ona je pozvala Vladu, Uniju udruženja poslodavaca i Privrednu komoru Republike Srpske da budu partneri sa Savezom koji je spreman da razgovara o svim pitanjima i da daju svoj doprinos.