latinica  ћирилица
31/03/2020 |  16:36 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Budžet Srpske stabilan, izmirene sve obaveze (VIDEO)

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je budžet Srpske stabilan i da su izmirene sve obaveze za mart.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

Vidovićeva je nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije rekla da je u prošloj godini ostvaren suficit od 77 miliona KM i da Republika Srpska uspijeva da izmiri sve obaveze uprkos padu prihoda izazvanom situacijom u vezi virusa korona.

Prema njenim riječima, u prvoj polovini marta prihod od direktnih poreza veći je za 17 odsto u odnosu na isti period lani, ali je za 20 odsto manji u drugoj polovini marta.

Vidovićeva je naglasila da je prioritet očuvanje stabilnosti budžeta, ali i pomoć privredi.

- Nećemo dozvoliti gašenje privrednih subjekata. Takođe ste čuli da smo planirali da u martovskoj plati preuzmemo na sebe plaćanje poreza i doprinosa za one koji su imali zabranu rada - poručila je Vidovićeva.

Ona je najavila i mjere za april za privredne subjekte za koje važi zabrana rada.

- Oni i dalje imaju zabanu rada, a to znači da ćemo im za april morati obezbijediti i plate. Ambicija je da obezbijedimo minimalnu platu sa porezima i doprinosima, a svaki poslodavac, ako ima mogućnosti, neka isplati veću platu - navela je dodala je Vidovićeva.

Ministarka finansija Srpske je naglasila da je u svakoj zemlji pogođenoj virusom korona reagovala Centralna banka, osim u BiH.

Vidovićeva je naglasila da je neophodna izmjena Zakona o Centralnoj banci BiH, da bi kriza u BiH izazvana epidemijom bila lakše i efikasnije prevaziđena.

- Centralna banka nije našla za shodno da omogući čak da platimo nešto u toku noći, ako treba platiti, na primjer, u Kini ili negdje drugo za neki lijek - rekla je ona.

Ministarka finansija Srpske je navela da trenutno Centralna banka ima deviznih rezervi u vrijednosti 850 miliona KM.