latinica  ћирилица
31/03/2020 |  16:52 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Zaimović: Traže se mogućnosti za održavanje sjednica

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović rekao je Srni da je od Kriznog štaba Kantona Sarajevo zatražio da parlamenti FBih i BiH budu izuzeti od odluke o zabrani okupljanja više od 20 ljudi.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: RTRS

Zaimović je rekao da je danas održana sjednica Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i da se traže mogućnosti kako bi bila održana sjednica tog doma, koja je trebalo da bude održana danas.

- Sjednica će vjerovatno da se održi tokom naredne sedmice - najavio je Zaimović.

On je rekao da su današnjoj sjednici prisustvovali svi članovi Kolegijuma, odnosno da je umjesto jednog od članova prisustvovao njegov zamjenik.

- Kolegijum sam iskoristio da se konsultujem sa predstavnicima svih stranaka šta da radimo u ovim okolnostima. Nakon konsultacija odlučio sam da se obratim kantonalnom Kriznom štabu jer pretpostavljam, kada su donosili mjeru zabrane okupljanja više od 20 ljudi, nisu imali u vidu da oba parlamenta, i federalni i parlament BiH zasjedaju u Sarajevu i da nisu napravili izuzetak - rekao je Zaimović.

On je dodao da je tražio da bude napravljen izuzetak od odluke i da se ona ne tiče zasjedanja Parlamenta FBiH i parlamenta BiH, odnosno viših nivoa vlasti.

Zaimović je rekao da se obratio i Federalnom kriznom štabu sa zahtjevom i molbom da procijene, kao tijelo koje ima epidemiologe, da li je Dom mladih adekvatan prostor ili preporučuju neki drugi.

On je naveo da bi na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH trebalo da bude Prijedlog odluke o izmjenama Poslovnika tog doma i set ekonomskih mjera Vlade FBiH za prevazilaženje ekonomskih posljedica koje je izazvala epidemija virusa korona.