latinica  ћирилица
31/03/2020 |  17:56 ⇒ 18:01 | Autor: sputniknews.com

Troje državljana Srbije "zatočeno" na moskovskom aerodromu

Troje državljana Srbije "zatočeno" je u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, gdje već nekoliko dana čekaju let za Srbiju.
Šeremetjevo (foto: Sputnik / Alekseй Maйšev) -
Šeremetjevo (foto: Sputnik / Alekseй Maйšev)

Međutim, za sada je neizvjesno kada će Vlada Srbije obezbijediti avion. Ambasada Republike Srbije u Moskvi pruža im svu neophodnu pomoć.

Izvori Sputnjika navode da su troje Srba jedini stranci koji su "zarobljeni" u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma, s obzirom da je Rusija zbog pandemije virusa korona zatvorila granice za strance do 1. maja i da su privremeno suspendovani letovi na relaciji Moskva-Beograd.

Riječ je o mladiću i djevojci koji se vraćaju sa Maldiva i još jednom srpskom državljaninu koji je iz Hjustona stigao do Moskve preko Čikaga, Njujorka i Londona i ovo mu je petnaesti dan u tranzitu. On je, kako navode izvori Sputnjika, dijabetičar, ponestaje mu lijekova i to je vrlo problematično.

Ambasada Srbije im je dostavila ćebad i jakne, a svakodnevno im dostavlja sredstva za higijenu i hranu.

Ambasadi Srbije u Rusiji do sad se prijavilo više od 120 ljudi iz Moskve i drugih dijelova Rusije koji žele da se vrate u Srbiju, među kojima su i trudnice i mala djeca, ali se čeka da Vlada Srbije obezbijedi avion i uslove za povratak.

Olakšavajuća okolnost je što je Rusija stranim državljanima produžila rok važenja viza na 90 dana, bez obzira na svrhu njihovog boravka u zemlji.