latinica  ћирилица
31/03/2020 |  18:05 | Autor: SRNA

Drastično poboljšan transport robe preko graničnih prelaza u BiH

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler konstatovali su danas u telefonskom razgovoru da je međunarodni transport robe na graničnim prelazima između BiH i susjednih zemalja posljednjih dana drastično poboljšan.
Granični prelazi - Foto: TANЈUG
Granični prelaziFoto: TANЈUG

Mitrović i Zatler su razgovarali o aktivnostima koje je, u skladu sa zaključkom Evropske komisije od 23. marta, ovo ministarstvo preduzelo na formiranju zelenih koridora s ciljem povezivanja zemalja zapadnog Balkana sa Hrvatskom i članicama EU.

Mitrović je informisao sagovornika da je Ministarstvo komunikacija i transporta odredilo zelene koridore za transport robe u međunarodnom saobraćaju na teritoriji BiH /granični prelazi Bijača, Gradiška i Šamac/, uvažavajući pri tome odluke Kriznog štaba Hrvatske o graničnim prelazima preko kojih se odvija međunarodni tranzit robe prema EU i zemljama zapadnog Balkana.

Time je BiH postala prva od zemalja zapadnog Balkana koja je definisala zelene koridore formirane prema zajedničkom prijedlogu koji su pripremili Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTE.

Cilj ovog dokumenta je da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su preduzete ili ih treba preduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta.

Carinske i druge kontrole robe u okviru zakonske trgovine ostaju na snazi u skladu sa trgovinskim pravilima CEFTE i pravilima koja proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i regionalnih partnera.

Zatler je pozdravio napore koje ovo ministarstvo preduzima na rješavanju problema sa kojima se suočavaju prevoznici u BiH, kao i zagušenja na graničnim prelazima koja nastaju formiranjem dugih redova, što može imati potencijalno štetne efekte na snabdijevanje osnovnim potrepštinama.

On je istakao namjeru EU da nastavi pomagati BiH u borbi protiv virusa korona tehničkom podrškom i realizacijom paketa pomoći za obezbjeđivanje medicinske opreme i ublažavanja posljedica po privredu.