latinica  ћирилица
31/03/2020 |  20:10 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Tri lica u regiji Birač pozitivna na virus korona

Po jedno lice iz Zvornika, Šekovića i Milića pozitivno je na virus korona, saopštio je komandant zvorničkog Gradskog štaba za vanredne situacije Zoran Stevanović.
Zoran Stevanović i Pero Pajkanović - Foto: SRNA
Zoran Stevanović i Pero PajkanovićFoto: SRNA

Stevanović je naveo da je riječ o pacijentima koji su nedavno imali intervencije u Medicinskom centru Bajer, bivšem Centru za srce u Tuzli, u kojem se prije nekoliko dana pojavila infekcija virusom korona.

- Sve vrijeme smo čuvali granične prelaze da nam iz inostranstva ne dođe neko zaražen, ali desilo nam se ono najgore da su ljudi u zdravstvenoj ustanovi na području BiH zaraženi virusom - rekao je Stevanović koji je i gradonačelnik Zvornika.

On je istakao da je po hitnom postupku sazvan Gradski štab u užem sastavu koji je kontaktirao domove zdravlja, jer su, osim osobe iz Zvornika, pozitivna po jedna osoba iz Šekovića i Milića.

Stevanović je dodao da će biti odmah organizovano evidentiranje neposrednih kontakata i njihovo testiranje.

On je poručio da nema mjesta panici, ali da oprez mora biti podignut na najviši nivo, bez izlazaka iz kuća i bez kontakata, da bi bilo što manje zaraženih.

Infektolog u Opštoj bolnici Zvornik Pero Pajkanović precizirao je da je riječ o tri muškarca istih godina /63/ i da su srčani bolesnici.

- Sva tri lica su zadovoljavajućeg kliničkog statusa i trenutno ne zahtijevaju bolničko liječenje. Njihovo stanje će se pratiti, a po potrebi biće smješteni u Opštu bolnicu - rekao je Pajkanović.

On je dodao da je drugi važan element zbrinjavanja kod pojave virusa korona da se pronađu sve osobe koje su imale kontakt sa zaraženim licima i dodao da je to već preduzeto.

- U narednih nekoliko časova imaćemo adrese svih neposrednih kontakata. Večeras će od njih biti uzeti brisevi i odmah proslijeđeni u Institut za javno zdravlje Banjaluka na analizu - rekao je Pajkanović, dodajući da će istovremeno biti traženi i sekundarni kontakti i shodno tome preduzimane dalje mjere.

On je naglasio da su sva tri pacijenta relativno dobrog opšteg stanja imajući u vidu intervenciju koja im je urađena i da proteklih dana nije bilo potrebe za intervencijom zdravstvene službe ili nadležnog ljekara.