X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
31/03/2020 |  20:14 | Izvor: SRNA

Amasador SAD: Vlasti u BiH pametno reagovale u borbi protiv epidemije

Američki ambasador u BiH Erik Nelson izjavio je večeras da su vlasti u BiH rano i pametno reagovale kada je riječ o borbi protiv virusa korona, te da su shvatile da treba zajednički da djeluju za dobrobit građana.
Erik Nelson - Foto: SRNA
Erik NelsonFoto: SRNA

- Mislim da građane ohrabruje kada vide da lideri preuzimaju odgovornost. Više nego ikad potrebna je dobra koordinacija, fokusiranost i jedinstvo i ja stalno u svojim kontaktima sa liderima širom zemlje to naglašavam - rekao je Nelson za N1.

On je poručio da ovo nije vrijeme za stranačke prioritete i političke igre, jer je u ovakvoj krizi koordinacija presudna za uspješno reagovanje.

- Ta koordinacija mora početi na nivou BiH, koja će međunarodnoj zajednici reći koje su potrebe kako bi mogla na njih odgovoriti putem UN. Ta koordinacija mora biti transparentna kako bi svi građani mogli vidjeti koja se pomoć traži i dobija i mora biti raspoređena u skladu sa potrebama, a ne nasumičnim formulama i političkim dogovorima - naglasio je Nelson.

Prema njegovim riječima, zajednička izjava Predsjedništva BiH bila je dobar signal građanima i liderima širom zemlje da je ovo vrijeme za okupljanje jer virus ne poštuje ni granice ni etničku pripadnost, već sve napada.

Nelson je građanima BiH poručio da nastave slušati savjete i uputstva bezbjednosnih i zdravstvenih zvaničnika, da se štite od dezinformacija, da paze odakle dobijaju informacije, te da se ne povode za dezinformacijama o virusu koje se šire.