latinica  ћирилица
31/03/2020 |  21:28 | Autor: SRNA

Linta podsjetio na "krvavi Uskrs" i ubistvo Rajka Vukadinovića

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta podsjetio je da se na današnji dan prije 29 godina na Plitvičkim jezerima dogodio prvi oružani sukob između hrvatskih specijalaca i pripadnika milicije SAO Krajine, u javnosti poznat kao "krvavi Uskrs".
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je naveo da je u tom oružanom sukobu poginuo pripadnik tadašnje milicije SAO Krajine Rajko Vukadinović /32/ koji je sa svojim saborcima branio područje Korenice i Plitvičkih jezera od namjere pripadnika hrvatske specijalne policije da ih zauzmu i započnu ubijanje i etničko čišćenje srpskog naroda sa svojih vjekovnih područja.

- Važno je da ne zaboravimo činjenicu da je Rajko Vukadinović bio prva žrtva agresije ustaškog režima Franje Tuđmana na Srbe u Hrvatskoj koji su tri mjeseca ranije izbačeni iz Ustava kao konstitutivni narod. Zbog toga je važno da se Srbija i krajiški Srbi sjete Rajka Vukadinovića i da raznim manifestacijama obilježe godišnjicu njegove pogibije - naveo je Linta u saopštenju.

On je podsjetio da je 31. marta 1991. godine Hrvatska uputila nekoliko autobusa specijalaca s namjerom da nasilnim putem uspostavi vlast u opštini Korenica i u nacionalnom parku Plitvička jezera.

U saopštenju se navodi da je tokom navedene agresivne akcije hrvatska policija zarobila 17 Srba koji su mjesecima najbrutalnije mučeni sve do njihove razmjene u avgustu te godine.

- U pitanju je jedan u nizu dokaza da nova hrvatska vlast nije imala političku volju da se uspostavi dijalog sa Srbima i istinski poštuju njegova ustavna, nacionalna, političkih i kulturna prava već se odlučila za zaoštravanje i ratnu opciju. To je, između ostalog, potvrdio prvi Tuđmanov ministar policije Јosip Boljkovac koji je, u svojoj knjizi "Istina mora izaći van", rekao da je rat u Hrvatskoj počeo napadom na Srbe, misleći na oružane sukobe na Plitvicama 31. marta 1991. i u Borovu Selu 2. maja 1991. godine - navodi se u saopštenju iz Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsjednik.

On je dodao da je Boljkovac iznio i dokaze da je hrvatski policajac Јosip Јović ubijen sa leđa od nekog kolege iz svoje jedinice, a ne u sukobu sa Srbima.