latinica  ћирилица
01/04/2020 |  13:24 | Autor: SRNA

Okolić: Za sada bez ustupanja za karantin objekata Oružanih snaga

Objekti Oružanih snaga BiH za sada se ne ustupaju za karantin, da ne bi bilo dovedeno u pitanje zdravlje pripadnika, ali bi to eventualno moglo biti učinjeno u Bileći jer se tamošnji objekat može fizički odvojiti od ostatka kasarne, izjavio je Srni zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.
Mirko Okolić -
Mirko Okolić

Okolić je rekao da je to generalni stav sa jučerašnjeg sastanka predstavnika Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva finansija.

- Izdavanje tih objekata i jače angažovanje pripadnika Oružanih snaga BiH čuvamo za ne daj Bože. Ako se desi da nekome damo objekat na korišćenje to će biti Bileća jer se tamošnji objekat može fizički odvojiti od ostatka kasarne - naveo je Okolić.

On je rekao da je bilo previše zahtjeva lokalnih zajednica za ustupanje kasarni i drugih objekata od Oružanih snaga i Ministarstva odbrane, te naglasio da se od pripadnika Oružanih snaga BiH očekuje da pruže pomoć ukoliko bude potrebno tamo gdje civilne snage ne budu mogle.

- Za sada se cijeni da lokalne zajednice još mogu pronaći lokacije za karantinski prostor, a, ukoliko bude bilo potrebe, naravno da će kao opcija biti razmatrane i kasarne - rekao je Okolić.

On kaže da za takvu vrstu poteza čekaju i odluku Predsjedništva BiH kojem će danas biti upućen izvještaj o tome šta su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH uradili kao pomoć civilnim strukturama u sprečavanju širenja virusa korona, te da je taj izvještaj i na današnjoj sjednici Savjeta ministara.

- Imaćemo stavove i Predsjedništva i Savjeta ministara o svemu. Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će pružiti pomoć, ali moramo voditi računa da se ne iscrpimo. Јoš nije takva situacija da je neophodan angažman svih resursa u BiH, budući da nisu iscrpljeni svi resursi civilnih struktura - rekao je Okolić.

Sve hercegovačke opštine i grad Trebinje obezbijedili su mjesto za karantin onima koji dolaze iz drugih zemalja, dok opština Bileća ima problem sa smještajnim kapacitetima, pa su se zato za pomoć obratili Oružanim snagama BiH, ali odgovor još nije stigao.

Menadžer opštine Mihajlo Vujović rekao je Srni ima više od 10 dana od kako je Bileća uputila zahtjev da joj za karantin bude izdata ambulanta u Kasarni `Bilećki borci`.

- Taj objekat je i izdvojen u samoj kasarni i ima odlične uslove za karantin, međutim još nema odgovora od Oružanih snaga BiH. Očekujemo odgovor svaki dan - kaže Vujović.