latinica  ћирилица
01/04/2020 |  14:09 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Obrazovni sistem spreman za primjenu informacionih tehnologija

Uspješnom organizacijom nastave na daljinu za osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj se za kratko vrijeme pokazalo da je obrazovni sistem u Srpskoj spreman za potpunu primjenu informacionih tehnologija u nastavi, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz resornog Ministarstva su napomenuli da je izvođenje nastave na daljinu organizovano s ciljem obezbjeđivanja kontinuiranog procesa sticanja znanja, a da istovremeno bude osigurana bezbjednost učenika u uslovima vanredne situacije izazvane pojavom virusa korona.

- Nastavnici su spremno odgovorili izvođenju nastave na daljinu, a jedan broj onih koji su zaposleni u osnovnim školama uložio je dodatne napore da snimi predavanja u programu Televizije Republike Srpske kako bi osnovcima na najbolji način približili novo gradivo i zadali zadatke za provjeru - navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske je, da bi učenici nesmetano pratili nastavu na daljinu, u saradnji sa školama obezbijedilo laptope, neophodne za rad u novim uslovima.

- Učenicima osnovnih škola obezbijeđeno je na revers 2.150 laptopa, a učenicima srednjih škola 530 laptopa iz projekta "Dositej" u okviru kojeg su ranije opremljene osnovne škole u Srpskoj - navedeno je u saopštenju.

Iz resornog Ministarstva su naveli i da je kompanija M:tel obezbijedila besplatan pristup internet portalu Radio-televizije Republike Srpske od 26. marta za sve učenike osnovnih škola, te da će za oko 1.500 učenika biti obezbijeđen besplatan internet, zahvaljujući međunarodnim organizacijama.

- Za oko 1.000 učenika srednjih škola internet je od danas obezbijeđen u dovoljnom protoku za praćenje nastave na daljinu, a za 24 učenika iz porodica u stanju socijalne potrebe M:tel će obezbijediti besplatne telefone sa brojevima i internetom - navedeno je u saopštenju.

Zahvaljujući elektronskom dnevniku, koji je u primjeni u 72 osnovne i 12 srednjih škola, u izvođenju nastave na daljinu koristi se više od 4.000 mejl adresa, kao i 2.000 virtuelnih učionica, a 3.000 korisnika razmjenjuje podatke /Onedrive/.

Za osnovnoškolce je kreiran portal "eNastava" /enastava.skolers.org/, kao podrška učenicima i nastavnicima tokom nastave na daljinu.

Iz resornog mMnistarstva su napomenuli da Republika Srpska od 2012. godine uvodi informacione tehnologije u sistem obrazovanja, te da je izvođenje nastave na daljinu pokazalo opravdanost ovog strateškog pravca, kao i da je obrazovni sistem u Srpskoj spreman za potpunu primjenu informacionih tehnologija.

- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sa Republičkim pedagoškim zavodom, rukovodstvom škola, nastavnicima i roditeljima, posvećeno je organizovanju nastave i u ovim specifičnim uslovima kako bi učenici uspješno završili školsku godinu - poručili su iz Ministarstva.