latinica  ћирилица
01/04/2020 |  14:13 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

HNK: Zaraženih 63, u Čitluku situacija alarmantna

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona virusom korona zaražene su 63 osobe, a ogroman problem predstavlja Čitluk jer su na novi virus pozitivne vjerovatno sve časne sestre, njih 23, iz samostana kod Međugorja, rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Nermin Avdić.

- Mostar i Konjic smo donekle uspjeli staviti pod kontrolu, po samim prijavama koje dobijamo situacija je očekivana. Kad smo to uspjeli posložiti desio nam se veliki skok u Čitluku, i to nam zadaje veliki problem. Dva objekta - samostan `Miletina` i `Majčimo selo` su stavljena u karantin - naveo je Avdić.

On je naglasio da je situacija u Čitluku alarmantna, jer veći broj sestara u samostanu pokazuje simptome, a neke su primljene u Kovid bolnicu u Mostaru.

- Karantin je uveden i u `Majčinom selu`. Ljudi iz Zavoda su otišli da urade dezinfekciju. Probaćemo i u tu da napravimo karantin, iako je tu časna sestra samo bila u posjeti -  dodao je Avdić.

Istakao je da su časne sestre, kao i sveštenici iz Međugorja koji su stavljeni u izolaciju imali ogroman broj kontakata.

 - To je teško izbrojivo, prikupljamo sve moguće kontakte i pokušavamo ih sve staviti u samoizolaciju. Već smo dali apel i ponavljam, sve osobe u Čitluku koje su bile u kontaktu sa ovim zaraženim u Čitluku da se jave svom ljekaru i idu 14 dana u samoizolaciju - napomenuo je Avdić.

On kaže da se ne može predvidjeti u kojem pravcu će se razvijati situacija u Čitluku.

Avdić je dodao da je u HNK devet novih slučajeva, od kojih u Mostaru dva, Konjicu jedan, Čitluku pet i Јablanici jedan.

- Analizirali smo Mostar, dva slučaja su u klasterima i tri nezavisna i utvrđujemo kako je došlo do infekcije. Postoji lokalna transmisija, ali još možemo upratiti ko je od koga dobio - rekao je Avdić.

Dodao je da je među pozitivnim i jedna osoba iz Mostara koja je zaposlena u zdravstvenoj ustanovi u Širokom Brijegu, te da slučaj u Јablanici ne bi trebalo da predstavlja opasnost, jer je bio u izolaciji.

Kada je riječ o samostanu časnih sestara u Bijelom Polju kod Mostara, Avdić je naveo da nema nikakve informacije, ali da zna da je časna sestra koja je došla zaražena iz Italije prvo posjetila taj samostan.

Avdić je preporučio da izolacija kod svakoga traje 21 dan, jer zaraza može trajati pet do šest sedmica.