latinica  ћирилица
01/04/2020 |  15:22 | Autor: SRNA

Kontrola pošiljki robe odvija se bez poteškoća

 Kontrola pošiljki robe, koje prilikom uvoza podliježu obaveznom inspekcijskom pregledu, odvija se bez poteškoća i dužih čekanja, utvrdio je danas vršilac dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić prilikom obilaska inspektora na novom carinskom terminalu Gradiška, koji je jedan od najopterećenijih.
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net) -
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net)

Inspektorat je od prošle sedmice uspostavio dvadesetčetvoročasovno radno vrijeme inspektora na graničnim prelazima i carinskim ispostavama na teritoriji Republike Srpske /Gradiška, Šamac, Rača i Klobuk/ koje su određene za prevoz robe u drumskom saobraćaju, odnosno uvoz pošiljki u BiH.

Cilj ovakve organizacije rada je omogućiti uvoznicima da u bilo kojem trenutku dolaska na granični prelaz ili carinsku ispostavu mogu završiti obaveze koje se odnose na pregled robe koja podliježe kontroli prilikom uvoza i u što kraćem roku nastaviti vožnju ka krajnjem odredištu.

Za potrebe nadzora u spoljnotrgovinskom prometu angažovane su fitosanitarna, zdravstvena, tržišna i inspekcija za hranu.

- Imajući u vidu napore koje institucije ulažu s ciljem suzbijanja širenja bolesti izazvane virusom korona, od velikog značaja je i obezbjeđivanje nesmetanog protoka robe, ali i kontrola kvaliteta i bezbjednosti robe koja se uvozi u Republiku Srpsku i prometuje na domaćem tržištu - saopšteno je iz Inspektorata.

U proteklih sedam dana inspektori iz Srpske pregledali su više od 2.600 pošiljki hrane, predmeta opšte upotrebe, goriva, sjemena, sadnog materijala i ostalog poljoprivrednog repromaterijala na graničnim prelazima i carinskim ispostavama u Republici Srpskoj.

Osim mjera koje se preduzimaju radi zaštite zdravlja stanovništva, jednako je važno sprovoditi i mjere zaštite domaćih poljoprivrednih proizvođača u smislu kontrole kvaliteta poljoprivrednog repromaterijala koji se uvoze i koje će koristiti.

- S ciljem zaštite potrošačkih prava kontinuirano se kontrolišu pošiljke goriva, kvaliteta i bezbjednosti hrane, sredstava za higijenu i ostalih predmeta opšte upotrebe, koji se uvoze i plasiraju na naše tržište - ističu iz Inspektorata.

Iz ove institucije podsjećaju da su republički inspektori u punom kapacitetu angažovani za potrebe sprovođenja cjelodnevnog nadzora ulaska putnika iz inostranstva na graničnim prelazima u Republici Srpskoj.

Putnici su prilikom ulaska u zemlju obavezni da se prijave nadležnom inspektoru radi preduzimanja propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja bolesti izazvane virusom korona.

- Novonastala situacija zahtijeva od svih institucija da prilagode rad u skladu sa prioritetima, što je učinio i Inspektorat Republike Srpske -  zaključuje se u saopštenju.