latinica  ћирилица
01/04/2020 |  15:40 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Zvornička Narodna biblioteka donirala zaštine vizire Specijalnoj bolnici

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke iz Zvornika Nega Stjepanović danas je Specijalnoj bolnici iz hirurških oblasti Kompanije "Boksit" u Milićima poklonila 10 zaštitnih vizira, koje je ta zvornička ustanova počela da izrađuje prije sedam dana na tri de štampaču.
Humanost u Milićima - Foto: SRNA
Humanost u MilićimaFoto: SRNA

Ona je Srni izjavila da vizire, prije svega, rade za ljekare i medicinsko osoblje, koje je, u trenutnim društvenim prilikama, najizloženije riziku zaraze od virusa korona.

- I nama je, kao radnicima biblioteke, bilo jako važno da damo svoj doprinos da se zaštite oni koji štite živote svih nas - rekla je Stjepanovićeva.

Ona je pojasnila da je ta biblioteka među prvima u Republici Srpskoj počela da se bavi štampanjem vizira na tri de štampaču.

- Do sada smo isporučili više od 20 vizira Opštoj bolnici u Zvorniku i približno isti broj zvorničkom Domu zdravlja. Direktor milićke bolnice Milan Vidović se obratio u ime te ustanove i mi smo u ovom trenutku mogli da doniramo 10 vizira, a u narednom periodu, u skladu sa mogućnostima isporučićemo još - rekla je Stjepanovićeva.

Ona je dodala da zvornička Narodna biblioteka sve ovo radi na dobrovoljnoj i humanitarnoj osnovi. Izrada jednog vizira traje između tri i četiri časa, pa radnici biblioteke, da bi zadovoljili bar minimalne potrebe, dnevno rade i do 14 časova.

- Ne očekujemo nikakvu nadoknadu. Materijal nabavljamo iz jedne firme u Sarajevu, mi to štampamo, montiramo i isporučujemo na lice mjesta, ako neko ne može da dođe - rekla je Stjepanovićeva.

Direktor Specijalne bolnice iz hirurških oblasti Milan Vidović zahvalio je na vrijednom poklonu, dodavši da su vrijeme ove epidemije viziri veoma značajna zaštita.

- Mi preko kriznih štabova pomalo i dobijamo opremu za zaštitu medicinskog osoblja, koliko je to moguće, ali viziri su nešto što je neophodno u svakodnevnom radu, a ne mogu se nabaviti na tržištu - rekao je Vidović.

On je naveo da je danas toj ustanovi stigla i donacija 200 zaštitnih maski i 100 rukavica, koje je bolnici poklonio predstavnik zvorničke firme "OTP Medik" Nikola Spasojević.

- Sva ova zaštitna oprema nama je izuzetno važna. Imamo informaciju da je već jedan pacijent u Milićima pozitivan na virus korona, i sada se ide sa epidemiološkom anamnezom, odnosno istraživanjem čitavog tog kruga. Tim prije trebamo se zaštititi, jer kroz našu ustanovu svakodnevno prolaze pacijenti i veliki je rizik raditi u ovakvim ustanovama - rekao je Vidović.