latinica  ћирилица
01/04/2020 |  15:51 | Autor: SRNA

Francuska: Zatvorska kazna zbog višestrukog kršenja samoizolacije

U Francuskoj je danas određena zatvorska kazna mladiću koji je u više navrata prekršio zabranu kretanja zbog pandemije virusa korona, a širom zemlje uručeno je 359.000 novčanih kazni, saopštile su vlasti.
Francuska policija, arhiv (Foto:Ian Langsdon) -
Francuska policija, arhiv (Foto:Ian Langsdon)

Sud u Kaleu, na sjeveru Francuske, izrekao je kaznu od dva mjeseca zatvora dvadesetogodišnjaku pošto je osam puta priveden bez potrebnih dokumenata koje treba da imaju svi građani ako izlaze iz kuća radi neophodnog posla, poput odlaska u kupovinu, kod ljekara, šetnje psa, vježbe i odlaska na posao u ključnim sektorima.

U Parizu je izrečena kazna od 105 sati društveno-korisnog rada dvadesetdvogodišnjaku zbog višestrukog kršenja samoizolacije.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner upozorio je sunarodnike da otkažu bilo kakve planove za putovanje povodom uskršnjih praznika uz obećanje da će biti kažnjeno svako neovlašteno kretanje.

Grupa od 24 pacijenta poslata je danas brzim vozom iz Pariza u Bretanju, na sjever Francuske, u vagonima koji su u potpunosti opremljeni medicinskim aparatima, dok će 12 biti poslato kasnije.

Trećina od 449 smrtnih slučajeva registrovanih u Francuskoj u prethodna 24 časa bila je iz regiona Il de Frans. Ukupan broj preminulih u Francuskoj sada je 3.523.

Francuska Vlada prebacila je skoro 300 pacijenata iz bolnica u najteže pogođenim regionima u manje pogođene dijelove zemlje, a neki su odvezeni u Njemačku, Švajcarsku i Luksemburg. Austrija je saopštila da će preuzeti tri pacijenta sa istoka Francuske.

U Francuskoj se više od 22.700 ljudi nalazi u bolnici zbog Kovid-19 a 5.565 je na odjeljenima intenzivne njege.