latinica  ћирилица
01/04/2020 |  15:59 ⇒ 16:22 | Autor: SRNA

Bratunac: Prve osobe smještene u karantin

 U bratunački karantin, koji je uređen i opremljen u staroj zgradi Doma zdravlja, danas će biti smještena tri lica koja su na poznatim mjestima prešla granicu BiH i za koja ne postoji sumnja da su zaražena virusom korona, rekao je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.
Bratunac -
Bratunac

Mlađenović je izjavio novinarima da je na sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije danas konstatovano da se, zbog potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona u Milićima, Šekovićima i Zvorniku, moraju pooštriti mjere preventivne zaštite na cijelom području Bratunca.

- U Bratuncu nema nijedan slučaj zaraze novim virusom, ali mi moramo poštovati sve preduzete mjere zaštite i donositi nove, kako bismo sačuvali stanovništvo - istakao je Mlađenović, dodajući da će sva lica koja od danas budu dolazila na područje opštine Bratunac biti kontrolisana na punktovima, koji će biti formirani u Polomu i Konjević Polju.

On je rekao da će osobe, koje pređu granicu u Skelanima, Bratuncu i Zvorniku, biti smještene u karantin na zvorničkom Tehnološkom fakultetu, te da će se njihovo zdravstveno stanje, ukoliko se potvrdi da nisu zaraženi virusom, pratiti u kućnoj izolaciji ili karantinima koje su formirale lokalne zajednice.

- Mi smo obezbijedili sve uslove za smještaj lica s područja naše opštine u karantinski prostor,a počele su pripreme za uređenje i opremanje još jednog prostora u objektu Srednjoškolskog centra - pojasnio je Mlađenović.

Prema njegovoj ocjeni, ima slučajeva da ljudi dolaze iz gradova u manje sredine, uvjereni da je manja vjerovatnoća da će biti zaraženi virusom korona.

- Svi imaju pravo da dođu u svoje kuće i stanove u Bratuncu, ali će morati da poštuju mjere zaštite od virusa korona koje donosi Opštinski štab uz preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije - poručio je Mlađenović.

Štab je na današnjoj sjednici informisan da se pod nadzorom trenutno nalaze 94 osobe, a da je za 28 istekao nadzor.

Na sjednici je određeno lice koje će narednih dana kontrolisati uklanjanje svih čamaca sa Drine. Ova mjera donesena je s ciljem da se spriječi ilegalni prelazak granice što može eventualno izazvati širenje infekcije.