latinica  ћирилица
01/04/2020 |  17:40 ⇒ 21:48 | Autor: B92

Đoković predvodi talas pomoći za tenisere

Novak Đoković planira da pomogne slabije rangiranim teniserima koji će biti u problemu zbog suspenzije sezone.
Novak Đoković - Foto: Screenshot/YouTube
Novak ĐokovićFoto: Screenshot/YouTube

Tenis je, kao i ostali sportovi, suspendovan, najmanje do 13. jula.

Brojni slabije rangirani teniseri i teniserke u nekoliko navrata su već izrazili brigu za svoj finansijski status, s obzirom da su ostali bez skoro ikakvih prihoda.

Za razliku od ostalih sportova gdje su igrači obezbijeđeni ugovorima, u tenisu sve zavisi od sponzorstava (koje slabije rangirani igrači često nemaju) i nagradnih fondova.

- Postoji veliki broj igrača kojima je potreban novac svakog mjeseca. Postoje i neki koji mogu da prebrode šest mjeseci bez tenisa, ali većina ne može. Komplikovana je situacija. Gledamo šta možemo da uradimo, ovo nam se nikada do sada nije desilo. Postoji velika zabrinutost za igrače koji su 150, 200, 300 ili 500. na svijetu. Oni sada nemaju nikakav način da zarade novac - otkrio je brazilski teniser Bruno Soareš, jedan od članova Savjeta igrača ATP.

Soareš ističe da će se Đoković, kao predsjednik desetočlanog Savjeta, pobrinuti za takve slučajeve.

- Mi iz Savjeta imamo grupu posredstvom Vacapa. Đoković, kao predsjednik, je veoma aktivan i veoma posvećen. Јa se osjećam odgovornim jer predstavljam sve dubl igrače, a postoji veliki broj njih koji su u teškoj situaciji bez načina da zarade novac, dosta se muče -rekao je on.

Brazilac se plaši i toga da će se neki osjetiti primoranim da namještaju mečeve kako bi uspjeli da nadoknade izgubljeno kada se sezona nastavi.

- Biće veliko iskušenje za sve one koji neće imati novca da putuju na turnire tada, ako im dođe neko i ponudi im 10 ili 15 hiljada dolara. Mi, kao organizacija, moramo da objasnimo igračima kakve su posljedice toga. To je teško kontrolisati jer se te situacije uglavnom dešavanju na malim turnirima - objašnjava iskusni Soareš.