latinica  ћирилица
01/04/2020 |  18:08 | Autor: RTRS

Rešić: 38 lokalnih zajednica ispunilo sve zahtjeve u vezi karantina (VIDEO)

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da je 38 od ukupno 63 jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj do sada ispunilo sve zahtjeve koje je tražio Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske u vezi sa lokalnim karantinima.
Lejla Rešić - Foto: RTRS
Lejla RešićFoto: RTRS

Navela je da su sve jedinice lokalne samouprave dostavile izvještaje i kontrolne liste o karantinima u jedinicama lokalne samouprave, osim jedne koja to nije uspjela iz tehničkih razloga.

- U ovom trenutku 38 od 63 jedinica lokalne samuprave u Republici Srpskoj ispunile su sve zahtjeve koje je tražio Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske -  rekla je Rešićeva i dodala da je 15 lokalnih zajednica djelimično ispunilo zahtjeve, sa manjim ili višim stepenom realizacije.

- Opštine Osmaci, Kupres i Istočni Drvar apsolutno nemaju kapacitete za uspostavljanje karantina, dok je Kupres ostvario komunukaciju sa opštinom Šipovo i koristiće karantin u toj opštini - rekla je Rešićeva.

Navela je da je Štab odlučio da opština Osmaci upućuje u Zvornik lica koja bi trebalo da koriste karantin, a Oštra Luka koja je uspostavila karantin, a ima problema oko održavanja karantina sukcesivno će eventualno prebacivati ljude iz Oštre Luke u Prijedor.

Rešićeva je dodala da će se u narednim dana nastaviti da se prati sve u vezi ovog prioritetnog pitanja.

- Kada je riječ o mjerama kućne izolacije, sada dolazimo u neke jednocifrene brojke i hvala građanima što nas pratite i poštujete mjere kućne izolacije - rekla je Rešićeva pozvala sve građane da ostanu kod kuće.

Republički štab za vanredne situacije donio je juče zaključak kojim se daje nalog svim lokalnim zajednicama da putem svojih inspektora izvrše kontrolu lokalnih karantina na osnovu ček-liste koja im je danas poslata, a koju je sačinio Institut za javno zdravlje Republike Srpske.

Lokalne zajednice danas do 12.00 časova imale su obavezu da dostave te podatke resornom ministarstvu. Podaci se odnose na to da li je sve što je traženo ispoštovano.