latinica  ћирилица
01/04/2020 |  20:12 | Autor: SRNA

Linta: Ustaške snage počinile još jedan zločin iz mržnje

Ustaške snage u Hrvatskoj počinile su još jedan zločin iz mržnje u srpskom selu Morpolača kod Benkovca u Dalmaciji, gdje je na tabli na ulazu u to selo iz pravca Šibenika napisana ustaška poruka "Ubij Srbina", saopštio je danas predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta traži da hrvatska vlast javno osudi navedeni brutalni govor mržnje i pronađe nalogodavce i počinioce ovog nacifašističkog čina.

On je naveo da su ista poruka i poznati ustaški simbol, latinično slovo "U" ponovo ispisani na zidu demolirane seoske zadruge, kao i poruka "Hrvatski Vukovar".

- Navedeni grafiti predstavljaju direktan poziv na obračun sa malobrojnim Srbima u Morpolači i okolnim srpskim selima za vrijeme dok se skoro čitav svijet nalazi u vanrednom stanju zbog virusa korona - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ukazao da ustaške snage koriste i novonastale okolnosti da jasno stave do znanja preostalim Srbima u Morpolači i širom Hrvatske da im je krajnje vrijeme da se isele ili asimiluju ili će uslijediti fizički obračuni.

Linta je podsjetio da je prije skoro četiri godine, 1. avgusta 2016. godine, nasilno prekinuto održavanje Drugog Sabora Morpolačana, kada su hrvatski veterani provokativno došli na skup, zapalili srpsku zastavu, popeli se na binu i preko mikrofona uzvikivali "Hrvatska do Zemuna".

- Hrvatski veterani su sprečili masovni dolazak prijatelja, poznanika i rođaka iz okolnih srpskih sela na skup. Oko 300 okupljenih Morpolačana, od kojih pola djece, bilo je u strahu jer im je bila ugrožena lična bezbednost. Hrvatska policija nije sprečila divljanje hrvatskih veterana čime je poslala jasnu poruku da je temelj Hrvatske zloglasna NDH i ustaštvo - naveo je Linta.

On je podsjetio da su ustaške snage spriječile da se i sljedeće 2017. godine održi Treći sabor Morpolačana povodom obilježavanja seoske slave Svetog Vasilija.

Dva veteranska udruženja su, kako navodi Linta, preko lokalnog medija "Zadarski list" desetak dana širili bijesnu mržnju prema Srbima, zbog čega je bio opravdan strah Srba da bi, u slučaju održavanja skupa, moglo doći do tragičnih posljedica.

U selu Morpolača, koje se nalazi kod Benkovca, po popisu stanovništva 1991. godine živjelo je 407 stanovnika, od čega 389 Srba ili više od 95 odsto.

- Po popisu stanovništva 2011. godine u selu živi svega 49 starijih Srba. Važno je naglasati da su malobrojni srpski povratnici i nekadašnji stanovnici sela Morpolača 2015. godine, uoči Svetog Ilije, na seosko groblje postavili krst visok 6,5 metara po čemu je ovo selo jedinstveno na krajiškom području - naveo je Linta.