latinica  ћирилица
02/04/2020 |  08:27 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

U Srpskoj 24 nova slučaja; Ukupno 267 zaražena (VIDEO)

U Republici Srpskoj potvrđena su 24 nova slučaja virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

U posljednja 24 časa testirane su 194 osobe.

- Od 24 novih, 10 je žena, a 14 muškaraca. Iz Banjaluke je 17 osoba, troje iz Laktaša i po jedno lice iz Gradiške, Prijedora, Kotor Varoša i Šipova - naveo je on.

Od novih slučajeva, 10 je hospitalizovano u UKC Republike Srpske, dok su ostali u kućnoj izolaciji.

Prema njegovim riječima, među zaraženim je medicinska sestra iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

- Testirani su svi njeni kontakti, odnosno njene kolege i pacijenti i svi imaju negativan nalaz na virus korona - naglasio je Šeranić.

Istako je da je pet žena starije, četiri srednje, a jedna mlađe životne dobi, dok je po šest muškaraca starije i srednje, te dvojica mlađe životne dobi.

Šeranić je rekao da je do sada urađeno ukupno 2.077 testiranja, te da se od početka epidemije od virusa korona oporavilo 14 osoba.

Pod zdravstvenim nadzorom, dodao je on, nalazi se 11.493 lica, dok je iz nadzora izašlo njih 8.500.

- Trenutno u UKC imamo 105 osoba koje se liječe sa potvrđenim nalazom ili sumnjom na virus korona. U Klinici za infektivne bolesti nalaze se 42 osobe sa srednje teškom slikom. Na respiratorima imamo šest pacijenata. Na Pulmologiji je 47 osoba sa lakšom kliničkom slikom. U izolaciji je 10 pacijenata koji imaju simptome i čekaju nalaz - precizirao je Šeranić.

On je dodao da se u karantinu u Gradišci nalazi 69 lica, Šamcu 20, Brodu 63, a Rači 15 osoba.

Šeranić je podsjetio da su svi koji ulaze u BiH i potom dolaze na teritoriju Srpske obavezni da se jave u karantine pri graničnim prelazima.

- Tu se obavlja pregled, evidentira svako lice i uspostavlja komunikacija sa lokalnim zajednicama. Nakon toga te osobe u pratnji policije idu u njihove lokalne zajednice u karantin. U lokalnim karantinima provode 14 dana gdje im prate zdravstveno stanje i u slučaju pojave simptoma biće testirani i upućeni na liječenje. Nema bojazni u vezi sa ovim pitanjem i očekujemo da se na taj način postupa u svim lokalnim zajednicama - naglasio je Šeranić.

Naglasio je da je prošle sedmice na granici testirano više od 400 osoba koje su došle iz inostranstva i sve su bile negativne.

- Pojava većeg broja lica koja mogu biti zaražena virusom korona je svedena na minimum jer su zemlje iz kojih dolaze preduzele preventivne mjere za sprečavanje širenja virusa. Zbog toga smo odlučili da zaustavimo testiranja na granici i da resurse usmjerimo prema Srpskoj da bismo testirali što više građana i zaustavili širenje virusa unutar zajednice - istakao je Šeranić.