latinica  ћирилица
02/04/2020 |  08:39 ⇒ 08:43 | Autor: SRNA

Prva žrtva virusa korona u srpskim sredinama KiM (FOTO)

Muškarac /47/ iz opštine Leposavić koji je bio liječen u niškom Kliničko-bolničkom centru preminuo je od posljedica virusa korona, naveo je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Đurić je sinoć putem društvene mreže Instagram objavio da je preminuli bio bubrežni bolesnik.

      View this post on Instagram

Dnevni izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji 1. april 2020. godine: ⠀⠀ 1– Osoba preminula u većinski srpskim sredinama. Reč je o muškarcu iz opštine Leposavić, rođenom 1973. godine, inače bubrežnom bolesniku, koji je preminuo u KC Niš. ⠀⠀ 5 – Novoobolelih osoba u većinski srpskim sredinama. Ukupno obolelo 9. Kod dvojice radnika zatvora u Kosovskoj Mitrovici potvrđen je COVID-19, tako da za sada ima ukupno 3 radnika zatvora, koji su testirani u Prištini i koji su pozitivni. 18 uzoraka testirano je u Kraljevu, a 3 su pozitivna. ⠀⠀ 1 – Osoba preminula u albanskim sredinama. ⠀⠀ 13 – Novoobolelih osoba u albanskim sredinama. Ukupno obolelo 125. ⠀⠀ 41 – Osoba testirana u severnom delu Kosovske Mitrovice: 23 radnika zatvora i još 18 građana. Uzorci se sada šalju u Institut za veterinu u Kraljevu. U Kosovskoj Mitrovici se u samoizolaciji nalazi oko 100 lica. ⠀⠀ - U Zvečanu smo obezbedili tri dežurne telefonske linije na kojima građani sa simptomima virusa COVID-19, ili oni koji su bili u dodiru sa obolelima, mogu da stupe u kontakt sa lekarima. 11 lica iz Zvečana koja se nalaze u samoizlolaciji dobrog su zdravstvenog stanja. Tokom jučerašnjeg dana Domu zdravlja u Leposaviću javilo se 14 osoba sa respiratornim infekcijama, od jedne osobe uzet uzorak za analizu na prisustvo virusa COVID-19. ⠀⠀ - Agencija za prevoz putnika ''KIM-CO'' iz Gračanice ponudila je svoj vozni park sa vozačima na korišćenje bez naknade u svrhu borbe protiv virusa COVID-19. ⠀⠀ - Volonteri su i danas obilazili ugrožene građane i nosili im pakete sa hranom i higijenskim sredstvima. ⠀⠀ - Krojačka radnja ''Denić'' iz Gornjeg Kusca započela je šivenje zaštitnih maski za potrebe ZC Gnjilane. ⠀⠀ - Opštinski štabovi za vanredne situacije redovno vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova i obaveštavaju građane o merama Vlade Srbije. ⠀⠀ - Ustavni sud u Prištini ocenio je da je odluka vlade privremenih institucija samouprave (PIS) da ograniči slobodu kretanja kao zaštitu od širenja COVID-19 neustavna. Dao je rok da se odluka ukine do 13. aprila.

A post shared by Kancelarija za KiM (@samojedno) on Apr 1, 2020 at 1:31pm PDT

On je naveo da je u sprskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano pet novooboljelih, te da sada ima devet zaraženih.

Prištinski Institut za javno zdravlje sinoć je saopštio da je u posljednja 24 časa zabilježeno novih 13 slučajeva obolijevanja od virusa korona, te da je sada zaraženo ukupno 125 osoba.

Od novoprijavljenih zaraženih, 11 je iz sela Toponica, udaljenog oko tri kilometra od opštine Kosovska Kamenica, koje se oslanja na srpsko selo Domorovce u ovoj opštini.