latinica  ћирилица
02/04/2020 |  08:49 ⇒ 08:50 | Autor: SRNA

Brnabić: Vlada Srbije povlači odluku o informisanju tokom vanrednog stanja

Vlada Srbije će danas, na molbu predsjednika države Aleksandra Vučića, povući odluku o informisanju tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, koju je donijela zbog širenja lažnih vijesti, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

Brnabićeva je rekla da je Srbija uradila sve da bi građani Srbije bili informisani tačno i pravovremeno i da nijedna informacija ne bi bila sakrivena od javnosti, ali da će povući nedavno usvojenu odluku kako se ne bi "bacila sjenka na sve na čemu je država mukotrpno radila".

- Iako vjerujem da ova uredba štiti sve, građane, medicinske radnike i porodice od lažnih vijesti i neprovjerenih informacija, da se ne bi bacila sjenka na sve što smo mukotrpno radili, Vlada će danas, prije zasjedanja kriznog štaba, povući ovu uredbu - rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da vjeruje da će zbog povlačenja uredbe država mnogo više vremena provesti u borbi sa lažnim vijestima koje se, kako je rekla, svakodnevno plasiraju, prenijeli su beogradski mediji.

Brnabićeva je podsjetila na lažne vijesti o 24-časovnoj zabrani kretanja, zatim o tome da su aktivisti SNS tražili novac da bi donijeli pomoć, kao i da u kliničkim centrima nema opreme.

Ona je istakla da ovo vanredno stanje u Srbiji zaista jeste ratno stanje.

Vlada Srbije je usvojila Zaključak o informisanju u vrijeme pandemije koji propisuje centralizaciju javnih informacija o pandemiji tokom vanrednog stanja, a predviđa da sve informacije u vezi sa pandemijom saopštava premijerka Ana Brnabić ili osoba koju ovlasti krizni štab.