latinica  ћирилица
02/04/2020 |  09:15 | Autor: SRNA

Tramp: Brojevi iz Kine prikazani sa "svjetlije strane"

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da se čini da su statistički podaci iz Kine o virusu korona prikazani sa "malo svjetlije strane", a njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost da Vašington ne može da zna da li su brojevi iz Pekinga tačni.

Ovi komentari objavljeni su nakon što je jedan uticajni republikanski poslanik javno posumnjao u podatke iz Kine, a Blumberg njuz"izvijestio da se u povjerljivom američkom obavještajnom izvještaju navodi da je umanjen ukupan broj zaraženih i umrlih.

Epidemija je počela u Kini krajem 2019. godine, ali u toj zemlji do danas ima manje zaraženih i preminulih nego u SAD, gdje je do sada registrovano 214.000 inficiranih i 4.800 umrlih, što je najveća epidemija u svijetu.

Tramp je rekao na konferenciji za novinare da nije primio obavještajni izvještaj o podacima iz Kine.

- Čini se da su brojevi prikazani sa malo svjetlije strane u odnosu na ono što smo vidjeli i što je objavljeno i ljubazan sam kada to kažem - dodao je američki predsjednik.

Tramp je rekao da je prošle sedmice telefonom razgovarao sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom o borbi Kine protiv virusa, ali da brojevi nisu bili tema.

Tramp je od tada ublažio kritikovanje Kine i izjavio da je odnos Amerike sa tom zemljom "veoma dobar", te da obje strane žele da sačuvaju trgovinski sporazum postignut ranije ove godine.

- Kada je riječ o tome da li su njihovi brojevi precizni - ja nisam računovođa iz Kine - rekao je predsjednik SAD.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajen izjavio je na istoj koneferenciji za novinare da Vašington "nije u poziciji da potvrdi brojeve koji dolaze iz Kine".