latinica  ћирилица
02/04/2020 |  11:34 ⇒ 16:34 | Autor: RTRS

Stupila na snagu Uredba o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena (VIDEO)

U Republici Srpskoj stupila je na snagu Uredba o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena, koju je Vlada Republike Srpske donijela kao privremenu mjeru radi sprečavanja poremećaja na tržištu u vezi sa snabdijevanjem robom, nastalih usljed širenja virusa korona u Republici Srpskoj, rekla je ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić.
Suzana Gašić - Foto: RTRS
Suzana GašićFoto: RTRS

- Uredbom je propisano ograničavanje marži svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda koja je evidentirana na dan 5. marta 2020. godine. Razlog za propisivanje navedene mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca, sa ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta - istakla je ona.

Gašićeva je navela da je riječ o uredbi koja mijenja prethodnu, donesenu 18. marta, a kojom su bile ograničene cijene proizvoda i robe na tržištu.

Prema njenim riječima, svi trgovci koji prekrše ovu uredbu biće novčano kažnjeni od 5.000 KM do 10.000 KM.

Gašićeva je istakla da se situacija procjenjuje iz dana u dan, te da su se stekli uslovi da se postojeća uredba izmijeni na način da se od danas za robu i proizvode koji su navedeni u uredbi ograniči procenat marže.

Ona je navela da je namjera Vlade Srpske da stanovnici budu snabdjeveni na najbolji mogući način, te da se ne stvara panika niti nestašica robe i da se u isto vrijeme obezbijedi snabdjevenost i dostupnost svih proizoda građanima Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje na koji način će Ministarstvo pomoći radnicima u ugostiteljstvu i zanatskim radnjama, Gašićeva je rekla da Vlada ulaže sve napore da pomogne djelatnostima čiji je rad ugrožen zbog krize uzrokovane virusom korona, ali da je nezahvalno sada govoriti o procjenama štete.

- Mjere koje je Vlada već donijela odnose se na sve oblasti koje su pogođene, među kojima su ugostiteljstvo i turizam, koje su specifične i najviše pogođene - rekla je Gašićeva.

Ona je napomenula da je teško uticati ili prisiliti poslodavce da u ovom trenutku produže ugovore na određeno vrijeme, a kojima je istekao rok.

- Poslodavci koji budu otpustili radnike na neodređeno vrijeme ne mogu da očekuju pomoć od republičkih organa u većem obimu - rekla je Gašićeva.

Kada je riječ o najavljenoj pomoći Vlade radnicima koji nisu radili u martu, Gašićeva je navela da to podrazumijeva da će Vlada nastojati da na sebe preuzme plađanje poreza i doprinosa, ali da su poslodavci u svakom slučaju dužni da ispoštuju svoje obaveze prema ugovoru koji imaju sa radnicima.

- Očekuje se da ispune taj minimum svojih obaveza kako bi mogli očekivati pomoć od Republike Srpske - rekla je Gašićeva.