latinica  ћирилица
02/04/2020 |  11:39 | Autor: SRNA

Biće otkazani "Ćevap fest", "Kozara etno" i "Ljeto na Vrbasu"

Na području Banjaluke biće otkazane manifestacije "Ćevap fest", planirana za maj, te "Kozara etno" i "Ljeto na Vrbasu", planirane za jul, a koje Turistička organizacija grada Banjaluka organizuje svake godine, saopšteno je iz ove organizacije.
Ćevap fest - Foto: RTRS
Ćevap festFoto: RTRS

- S obzirom na to da je već trebalo da pristupimo realizaciji i organizaciji manifestacija, a u gradu Banjaluka je vanredna situacija, održavanje događaja u ovim terminima je, za sada, nemoguće - kako iz epidemiološko-bezbjednosnog, tako i finansijskog razloga - navode iz banjalučke Turističke organizacije.

Iz ove organizacije su ocijenili da će obim štete za turizam u gradu biti ogroman, budući da u Banjaluci od 16. marta ne rade smještajno-ugostiteljski kapaciteti, stornirane su avio-linije, kao i drumski saobraćaj, te zatvoreni granični prelazi.

Turistička organizacija grada Banjaluka turističke aktivnosti, uključujući organizaciju festivala i manifestacija, te suorganzacije različitih događaja, finansira iz prihoda ostvarenih uplatom boravišne takse koje uplaćuju hotelijeri, te vlasnici smještajnih kapaciteta.

- Svi smještajni kapaciteti u Banjaluci prazni su od polovine marta i kraj krize, uzrokovane virusom korona, još se ne nazire. Realno je očekivati da nećemo imati prihode boravišne takse za mart, april, maj, gdje smo očekivali gotovo 80.000 KM prihoda - navode iz banjalučke Turističke organizacije.

S obzirom na situaciju, iz ove organizacije ističu da je, za sada, evidentan tromjesečni gubitak koji će, po svemu sudeći, imati i produženo negativno dejstvo.

Iz banjalučke Turističke organizacije ostavili su otvoreno pitanje realizacije Međunarodne konferencije turizma 2020, koju organizuje gradsko Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku u saradnji sa ovom organizacijom.

Prema ranijem dogovoru, konferencija je planirana za drugu polovinu septembra.