X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
02/04/2020 |  14:56 ⇒ 16:35 | Izvor: srpskainfo.com

Riješeni svi problemi pacijenata u Studentskom centru "Nikola Tesla" (FOTO)

Svi problemi koje su pacijenti imali na početku su riješeni, rekao je za Srpskainfo direktor Studentskog centra "Nikola Tesla" Dragoslav Topić.
Dragoslav Topić (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Dragoslav Topić (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Ovaj centar trenutno služi kao karantin za zaražene virusom korona u banjalučkoj regiji.

- U sobama je toplo, ima tople vode, a pacijentima se služe tri obroka dnevno, uz obavezno voće, dok o higijeni brinu profesionalci, firme koje su sertifikovane za to. Pacijentima se redovno služe tri obroka i mogu vam reći da je hrana dobra, mislim da mnogi od nas ni kod kuće ne jedu bolju hranu. S obzirom na to da su u pitanju pacijenti, hrana je svakako bolja od obroka koju služe u bolnicama. U pitanju je studentski meni, samo u većim količinama. Pacijenti svaki dan dobiju i voćku, a sada smo uveli i kolače – rekao je Topić.

On tvrdi da problema kojih je na početku bilo, kada su u pitanju grijanje i topla voda, više nema. Kao što je i ranije naglasio, prostorije Centra su morale biti dezinfikovane i prozračene, zbog čega je u sobama na početku bilo hladno.

Prostorije Studentskog centra (foto: MNRVOID/Vlada RS)

– Razumijem da nikome nije fino napustiti prostorije svoga doma i doći u karantinski smještaj, ali odgovorno tvrdim da pacijenti imaju toplu vodu i da im je toplo, što potvrđuje i činjenica da kada dođem na posao vidim pacijente koji otvaraju prozore u majicama kratkih rukava – izjavio je Topić.

Donacija predsjednice Republike Srpske

On dodaje da je u studentski dom stigla i potpuno nova posteljina i to zahvaljujući donaciji predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

– Posebno se zahvaljujem predsjednici Cvijanović koja je donirala 30.000 KM za nabavku novih posteljina koje koriste pacijenti koji se smještaju u ovaj centar – rekao je Topić.

Dodao je da su i higijenski uslovi na zadovoljavajućem nivou, te da se svako jutro odvozi infektivni otpad iz ove ustanove.

– Zaista vodimo računa o tome i to radi kompanija koja je sertifikovvana za odvoz takog otpada – rekao je direktor Centra.

Razonoda za pacijente

Pacijenti koji borave u karantinu, od sada na prvom spratu prvog paviljona imaju i mini biblioteku od 400 knjiga, kako bi svoj boravak u domu učili zanimljivijim.

– To je projekat koji smo ostvarili u saradnji sa Narodnom univerzitetskom bibliotekom. Svi pacijenti mogu da koriste knjige, a u najavi je još jedan projekat, pomoću kojeg ćemo najvjerovatnije omogućiti i android televizore za svaku sobu u kojoj borave pacijenti – rekao je Topić.